Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Al Jarreau (76) overleden

12 feb - Al Jarreau is zondag in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. De zanger was bezig aan een Amerikaanse tournee die hij vanwege uitputtingsverschijnselen moest afbreken. Zijn manager liet daarop weten dat de zanger per direct met pensioen zou gaan.Al Jarreau in 2008 op North Sea Jazz Festival.

Foto © Ron Beenen.


Al Jarreau stond bekend om zijn geïmproviseerde scatzang en zijn vermogen om met zijn stem allerlei instrumenten na te bootsen. Dit leverde hem de bijnaam 'the voice of versatility' op. 

Jarreau stond ruim vijftig jaar op het podium en veroverde zeven Grammy Awards. De Amerikaan, geboren in 1940 in Wisconsin, is de enige zanger die in de categorieën jazz, r&b en pop werd bekroond. In Nederland was Jarreau meerdere keren te zien op het North Sea Jazz Festival. Ook nam hij in 2012 een live-album op met het Metropole Orkest.

Jarreau debuteerde in 1975 met het album 'We Got By' nadat hij een talentenjacht had gewonnen. Voor zijn tweede, live opgenomen album 'Look to the Rainbow' ontving hij zijn eerste Grammy. De zanger had grote hits met onder meer 'Roof Garden' en 'We're in This Love Together'. Jarreau was meermaals te horen in soundtracks voor films en series waarvan 'Moonlighting' uit 1984 de bekendste is.

Op zijn website bedankt Al Jarreau postuum zijn fans en zegt hij tegen jongeren: "Zoek alsjeblieft iets artistieks dat je met passie kan doen, en doe het. Met kunst in je leven ben je een beter familielid, buur, vriend en burger."


Al Jarreau - Roof Garden


 Al Jarreau op North Sea Jazz Festival 2002


© Jazzenzo 2010