Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Willem Hellbreker Quartet – Balanced Action

CD-RECENSIE

Willem Hellbreker Quartet – Balanced Action
bezetting: Willem Hellbreker tenorsaxofoon; Johan Clement piano; Haye Jellema drums; Jasper Somsen contrabas
opgenomen: 24 september 2016, Qbic Studios
uitgebracht: 2016
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 57’21
website: www.willemhellbreker.com
door: Erno ElsingaZijn melodieuze, gloedvolle tenorsaxofoontoon roept sferen op van nachtelijke jazzclubs waar mannen als Dexter Gordon en Stan Getz aan de bar hangen, blazers die Willem Hellbreker zeer bewondert. Met een nieuw kwartet nam hij recent ‘Balanced Action’ op met, op een stuk van Burton Lane na, eigen werk.

De periode dat Hellbreker (50) behoefte had een baanbrekende voetnoot aan de jazz toe te voegen, ligt lang achter hem. Persoonlijke zoektochten brachten hem het standpunt dat prachtig spel evenzo waardevol is als vernieuwend te zijn. ‘Balanced Action’, met composities die wortelen in de jazz van de jaren ’50 en ’60, is daarvan het overtuigend bewijs.

Het album omvat naar de hedendaagse tijd getransformeerde bebop-stukken en sfeervolle ballads waarin Hellbrekers warme spel melodie en verstilling samenbrengt. Zijn toon is intens en emotievol en de begeleiding van pianist Johan Clement, contrabassist Jasper Somsen en slagwerker Haye Jellema is open en speels. De ontspannen sfeer op het album leidt tot fraaie lyrische stukken waarin Hellbreker weloverwogen de vele klankkleuren van de tenorsaxofoon etaleert. 

Wisselend melancholisch, zwaar, vrolijk of lichtvoetig, klinken de referenties aan de hoogtijdagen van de jazz vitaal. Dankzij een vakkundig kwartet met een glansrol voor pianist Clement, houdt Hellbreker de jazztraditie levendig.

 Willem Hellbreker Quartet - Think Up


© Jazzenzo 2010