Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nos Otrobanda – The Curaçao Experience

CD-RECENSIE

Nos Otrobanda – The Curaçao Experience
bezetting: Michiel Braam piano, Aty de Windt contrabas, André Groen percussie
opgenomen: 6, 7 en 8 juni 2016, ACEC, Apeldoorn
uitgebracht: november 2016
label: BBB
aantal stukken: 18
tijdsduur: 75’48
website: www.michielbraam.com
door: Cyriel PluimakersOp zijn nieuwste cd slaat jazzpianist Michiel Braam een geheel nieuwe weg in. De afgelopen jaren heeft hij zich verdiept in de muziek uit Curaçao, met als resultaat dat de productie bol staat van walsen, danza’s, tumba’s, danzóns en mazurkas. Traditioneel repertoire dat op dit eiland gespeeld wordt en een unieke mengvorm is van Antilliaanse en Europese klassieke muziek.

Samen met contrabassist Aty de Windt en percussionist André Groen blaast Braam deze bijzondere muziek nieuw leven in. Het album heeft dan ook een uitgesproken zonnig karakter en toept de sfeer op van hete tropische stranden en smakelijke cocktails. De naam ‘Otrobanda’ komt van het historische deel van Willemstad met dezelfde naam en waar veel musici wonen en podia zijn. 

Meer dan eens doet het repertoire aan een vrije versie van Chopin denken, maar wel een heel vrolijke. De melancholie is allesbehalve aanwezig en Braam zorgt met zijn trio voor een fantastisch feest met korte nummers die zelden de vijf minuten overschrijden. De swing van de stukken, waarin vaak 2-tegen-3 ritmes voorkomen, is hoekig en bepaald niet subtiel. Veel repertoire is afkomstig van de Curaçaose componist Edgar Palm (1905-1998), grootmeester van de Antilliaanse wals. Braam zijn bewerkingen houden zich behoorlijk strak aan het origineel en de improvisaties duren kort. Een werkwijze die tegengesteld is aan de meestal vrije muzikale attitude van de leider. 

Het is boeiend om Braam nu eens in een totaal andere configuratie te horen dan normaal, maar - het moet gezegd worden – meer dan 75 minuten tamelijk eenvormige muziek is toch wel een beetje veel van het goede.


 Ruwe mix van 'Winy'
The Curaçao Experience


© Jazzenzo 2010