Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen - Wij weten wie wij zijnā€¦

BOEK + 4 CD’S

Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen - Wij weten wie wij zijn…
Boek en 4 digitale luisterboeken op 4 cd’s van Toon Tellegen & het
Wisselend Toonkwintet
met: Toon Tellegen verteller; Corrie van Binsbergen gitaar; Joost Buis
trombone, lapsteel; Albert van Veenendaal piano; Hein Offermans bas;
Alan ‘Gunga’ Purves percussie
uitgebracht: november 2016
uitgever: Rubinstein bv, Amsterdam
website: www.stichtingbrokken.nlwww.rubinstein.nl
door: Erno ElsingaNaar aanleiding van de tienjarige samenwerking tussen veelzijdig componist en gitarist Corrie van Binsbergen en auteur Toon Tellegen, verschijnt ‘Wij weten wie wij zijn’. Een samengesteld boekwerk als verpakking voor de vier digitale luisterboeken uitgevoerd door Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet, waaronder het niet eerder op cd verschenen luisterboek ‘Het vertrek van de mier’.

Zelf noemt Van Binsbergen de directe lijn naar literatuur binnen haar muzikale activiteiten een van de beste dingen die op haar pad zijn gekomen. Begonnen als een experiment in het Bimhuis groeide de serie Schrijvers in Concert uit tot honderden literaire concerten door heel het land en Vlaanderen met schrijvers als Remco Campert, Manon Uphoff, Kees van Kooten en Toon Tellegen. Die laatste, met veelal tot overpeinzing aanzettende absurdistische dierenverhalen, bleek een constante factor.

In het boekwerk ‘Wij weten wie wij zijn’ zijn de digitale luisterboeken ‘De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne’, ‘Dierenverhalen’, Het geluk van de Sprinkhaan’ en ‘Het vertrek van de mier’ gebundeld. Stuk voor stuk hilarische dierenverhalen voor jong en oud, eenvoudig van opzet, aangrijpend en ontroerend en ongemerkt voorzien van een diepere filosofische laag. Het Amsterdamse impro-kwintet begeleid niet, maar is onderdeel van het verhaal. Muzikale hoogstandjes die spanning, ontspanning, vrolijkheid, opluchting en geheimzinnigheid toevoegen aan de beeldende verhalen van Tellegen die met zijn timbre en timing het ensemble perfect completeert. In alle opzichten een waar luistergenot.

Stadsspel
Het boek zelf biedt een overzicht van tien jaar Wisselend Toonkwintet in woord en beeld met als hoogtepunt het reisverhaal ‘Op reis met het Toonbusje’ geschreven door Kees ’t Hart. Een even knappe als grappige analyse van de musici onderweg en op het podium, met een belangrijke rol voor het zelfbedachte Stadsspel onderweg. Een puzzelspel waarin een zin moet worden afgemaakt met de naam van een stad. Wie er eenmaal kennis van neemt, laat het niet meer los.

Voor de prijs van 25 euro is ‘Wij weten wie wij zijn’  een ware surprise. Vier steengoede luisterboeken die garant staan voor vier uur luistervermaak, een reisverhaal en een gratis Stadsspel. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

'Wij weten wie wij zijn’ is op tournee. Nog te zien vanavond 21 december in de Rotterdamse Schouwburg, 29 december in de Lux te Nijmegen en 1 februari in de Paradox in Tilburg.


© Jazzenzo 2010