Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Boek Jazz in Rotterdam wint prijs

1 dec - Het boek 'Jazz in Rotterdam' van auteur Hans Zirkzee heeft de Mr. J. Dutilhprijs 2016 gewonnen. Zirkzee ontvangt zesduizend euro voor het 'beste historische boek over Rotterdam'.Auteur Hans Zirkzee neemt de prijs voor zijn boek 'Jazz in Rotterdam' in ontvangst.'De stadsgeschiedenis geschreven aan de hand van jazz – het ligt niet voor de hand maar het resultaat is zeer geslaagd.' Aldus de jury van deze Rotterdamse prijs.

'Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur’ beschrijft onder meer de roerige jaren twintig, waarin de Rotterdamse jazzmusicus zich een status verwierf en theaters en dancings werden gebouwd, zoals het legendarische Pschorr en het Grand Theater. Zirkzee beschrijft ook de situatie van de jazz gedurende de Tweede Wereldoorlog (verbod op live jazzmuziek), de jaren van armoede na de oorlog en de culturele wederopbouw van de stad. Ook wordt de periode van wederopbouw van de jazz vanaf 1963 beschreven.

Zirkzee maakt met zijn twee kilo wegende boek de geschiedenis van de stad toegankelijk voor een breed publiek, oordeelde de jury. 'Niet de fysieke stad staat centraal, maar de culturele dynamiek van een havenstad, die al in een vroeg stadium in contact kwam met ontwikkelingen elders in de wereld. Het uitputtende, encyclopedische werk is essentieel voor elke jazzkenner maar is tegelijkertijd toegankelijk voor lezers die niet geobsedeerd zijn door dit onderwerp. Het biedt de lezer de mogelijkheid om de geschiedenis in fragmenten tot zich te nemen en het bevat veel bijzonder en aantrekkelijk, soms niet eerder gezien beeldmateriaal.'

Lees ook:


© Jazzenzo 2010