Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Het Orgel Trio – Bird & Beyond

CD-RECENSIE

Het Orgel Trio – Bird & Beyond
bezetting: Steven Kamperman, alt- en besklarinet, Berry van
Berkum pijporgel, Dion Nijland contrabas
opgenomen: 14 en 15 juni 2016, Nicolaïkerk, Utrecht
uitgebracht: oktober 2016
label: LLr
aantal stukken: 11
tijdsduur: 52’18
website: www.hetorgeltrio.nl
door: Cyriel PluimakersHet kerkorgel heeft in de jazz niet echt een belangrijke rol. Toch zijn er zeker een aantal grootheden te noemen die het instrument geschikt gemaakt hebben voor dit genre. De grote Fats Waller leefde zich al in de jaren ’20 uit op het kerkorgel en ook Count Basie was een liefhebber van de koningin onder de muziekinstrumenten.

Het getuigt van initiatief dat organist Berry van Berkum, die hier al de nodige ervaring mee heeft opgebouwd, afgelopen juni de Marcussen-orgels in de Utrechtse Nicolaïkerk jazzfähig maakte. Hij speelt met klarinettist Steven Kamperman en contrabassist Dion Nijland. Een drummer of percussionist is – gelukkig – afwezig. Dit zou de gecreëerde klankbalans alleen maar verstoord hebben.

Het trio speelt een selectie uit het oeuvre van altsaxofonist Charlie Parker (1920-1955) en slaagt erin een geheel nieuwe dimensie aan zijn werk te geven. Niet alleen slaagt Van Berkum erin het enigszins trage kerkorgel om te vormen tot een bebop-instrument, ook geeft het klarinetspel van Kamperman een verfrissende kleur aan de composities. Contrabassist Dion Nijland fungeert als een anker tussen de twee hoofdrolspelers. 

Bijna doodgespeelde stukken als ‘ Yardbird Suite’, ‘Red Cross’, Billie’s Bounce’, ‘Barbados’ , ‘Marmaduke’ en ‘Scrapple from the Apple’ komen weer tot leven in de fraaie akoestiek van de Nicolaïkerk. Het trio heeft goed gerepeteerd om de echo in de ruimte onder controle te krijgen. De fameuze ‘Yardbird Suite’ wordt in hun interpretatie bijzonder traag en verwachtingsvol gespeeld. ‘Red Cross’ is een feature voor de eindeloze klankmogelijkheden van het kerkorgel. Op ‘Marmaduke’ zingen de musici mee en vormt vingerknippen een originele vorm van begeleiding.

Waar andere Charlie Parker uitvoeringen nogal étude-achtig kunnen klinken, zorgt Het Orgel Trio voor een verfrissende kijk op deze klassiekers. De improvisaties getuigen van een plezier en gedrevenheid, die we tegenwoordig zelden in dit repertoire tegenkomen. Bebop wordt in de handen van dit trio allerminst oubollig, maar een muziekstijl die nog steeds actueel is. 

De cd eindigt met ‘Otinro’ een eigentijds klinkende compositie van Van Berkum, waarin de grenzen van de tonaliteit verkend worden. Een curieus stuk dat smaakt naar meer. Op naar de volgende productie van Het Orgel Trio! 


 Het Orgel Trio Hot – Bird & Beyond


© Jazzenzo 2010