Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Soulzangeres Sharon Jones (60) overleden

19 nov - De Amerikaanse soulzangeres Sharon Jones is vrijdag op 60-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Jones werd beroemd om haar krachtige stem en energieke optredens met haar vaste band The Dap-Kings, de groep die ook veelvuldig samenwerkte met Amy Winehouse.Sharon Jones op North Sea Jazz 2010.

Foto © Ron Beenen.


Jones bracht op veertigjarige leeftijd haar eerste album uit maar brak pas in 2002 door toen ze met The Dap-Kings het album 'Dap Dippin' with Sharon Jones and the Dap-Kings' uitbracht. In totaal bracht de groep zeven albums uit, als laatste een kerstalbum 'It's a Holiday Soul Party' in 2015.

Dit jaar verscheen de documentaire 'Miss Sharon Jones!', handelend over de terugkeer van de zangeres op het podium nadat in 2013 alvleesklierkanker bij haar werd geconstateerd. Bij de première van de documentaire liet Jones weten dat de kanker was teruggekeerd.

Jones trad verschillende keren op tijdens North Sea Jazz, onder meer in 2010 en 2014 toen ze met de Daptone Super Soul Revue op het podium stond met Charles Bradley. In dat jaar werd ze ook genomineerd voor een Grammy Award voor het album 'Give the People What They Want'. 

Naast Sharon Jones overleden in de afgelopen twee weken Leonard Cohen (1934), toetsenist Leon Russell (1942, onder andere Bob Dylan, Joe Cocker, Frank Sinatra, Eric Clapton), en de Amerikaanse jazz- en blues pianist Mose Allison (1927).


© Jazzenzo 2010