Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nieuwe opzet Cutting Edge, eerste namen Transition Festival

13 okt - Na het zomerse festivalseizoen staan de najaarsfestivals alweer in de startblokken. Het Haagse Cutting Edge Festival (12 november) presenteert met Experience Jazz! een nieuwe opzet, maar ook het Utrechtse festival Transition dat pas in april plaatsvindt laat met de presentatie van de eerste namen al van zich horen.Pianist Jeroen van Vliet, winnaar Boy Edgarprijs 2014, geeft een soloconcert op Experience Jazz!. Foto © Ron Beenen.Met Festival Jazz International Rotterdam (28 t/m 30 oktober), November Music in Den Bosch (4 t/m 13 november) en So What's Next? in Eindhoven (5 en 6 november) in het vooruitzicht, floreren de aan jazz gerelateerde najaarsfestivals in Nederland. Ook Den Haag laat van zich horen: Experience Jazz!, een moderne variant op het Cutting Edge Jazzfestival dat op 12 november voor de vierde keer wordt gehouden.

Experience Jazz!
In samenwerking met Theater De Nieuwe Regentes presenteert Pro Jazz een speciale editie waarin plaats is voor literatuur, dans, film, beeldende kunst, jazzfood en muziek. In de zes zalen van het theater spelen bekende namen als Eric Vloeimans’ Gatecrash, Van Binsbergen Playstation, geeft pianist Jeroen van Vliet een soloconcert en brengt auteur Wil Boesten in samenwerking met trompettist Teus Nobel, toetsenist Alexander van Popta en bassist Jeroen Vierdag een cross-over tussen jazz en literatuur. Choreograaf Jérôme Meyer geeft een dansworkshop waarbij hij begeleid wordt door bassist Gulli Gudmundsson. Verder is er een 'ligconcert' met wereldmuziek van de in improvisatie gespecialiseerde zangeres Rugile Daujotaite en zijn er optredens van het Miguel Sucasas Quartet en de cross-over formatie Ikarai.Branford Marsalis met Kurt Elling naar Transition Festival.

Foto © Thomas Huisman.


Transition Festival

Na een geslaagde en uitverkochte eerste editie van het Utrechtse Edition Festival zijn de voorbereidingen voor een tweede editie op 8 april in volle gang. Meer dan 25 acts treden op, verspreid over alle zalen van TivoliVredenburg.

De eerste namen op het affiche zijn al bekend. Branford Marsalis Quartet met speciale gast Kurt Elling, het Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben van Gelder, trompettist Christian Scott, Steve Coleman Reflex Trio, Phronesis, pianist Tigran Hamsyan (solo), gitarist Jeff Parker, saxofonist Joris Posthumus en zijn Tokyo Bad Boys, Jasper Stadhouders Polyband en Dominic J Marshall Trio. Kaarten voor het evenement zijn al te koop.Meer festivalnieuws:


© Jazzenzo 2010