Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

SCHNTZL

CD-RECENSIE

SCHNTZL 
bezetting: Hendrik Lasure piano, keyboard; Casper Van De Velde
drums, percussie, effecten
opgenomen: juni 2016, La Patrie, Gent
uitgebracht: september 2016
label: De Werf / N.E.W.S
aantal stukken: 12 
tijdsduur: 48'39
website: www.schntzl.com - www.dewerfrecords.be 
door: Mathilde LöfflerVan een debuutalbum van een jong en aanstormend duo verwacht men over het algemeen vlammende, overdadige energie. Het is dan ook een grote verrassing dat het debuutalbum SCHNTZL van het jonge, nog in Antwerpen studerende duo van Hendrik Lasure op piano en keyboards en Casper Van De Velde op drums, ronduit fijnzinnige, diepgaande en afgewogen muziek bevat.

Na de renaissance van de moderne pianotrio’s lijkt nu de tijd rijp voor spannende duo’s van pianisten met een uitbundige moderne drummer. Brad Mehldau en Mark Guiliana openden met hun project ‘Mehliana’ de deur naar een nieuwe esthetiek, en die roep wordt door een jonge generatie nu gretig opgevolgd.

SCHNTZL slaat op hun gelijknamige debuutalbum gedurfd een eigen weg in. Duidelijk zijn referenties hoorbaar naar GoGo Penguin, Brad Mehldau, Steve Reich en Philip Glass. Spaarzame, gelaagde muziek, filmisch en sfeervol met overrijke melodische drums en een fijnzinnig toucher op de piano. Geen spoor van spierballenvertoon of overdaad, maar concentratie en toewijding om diep te graven naar de essentie van muziek in prachtige filmische sfeerschetsen.

De verfijnde eigen composities geven ruim baan aan toeval in het bijna Bach-achtige ‘Vluchtigheid’. Ze zijn stoer, elektronisch, lyrisch en minimalistisch met een enkel uitstapje richting renaissance muziek in de aangrijpende interpretatie van ‘Flow my Tears’ van John Dowland.

Een genot om naar te luisteren - van een duo dat hoge ogen gooit in het Belgische jazzcircuit en dat zich nu opmaakt voor een overvol geprogrammeerde tour in het najaar langs Belgische en Nederlandse podia. Met onder andere een double bill tournee met het trio Tineke Postma, Nathalie Loriers en Nicolas Thys. 

Een concertreeks om naar uit te zien van twee rasmusici, die sinds hun twaalfde en veertiende samenspelen en die sindsdien nooit meer zijn opgehouden. Een debuutalbum dat respect afdwingt. 

SCHNTZL speelt op 28 oktober in Lantaren Venster (Festival Jazz International Rotterdam) en op 5 november in de Paradox Tilburg. Kijk voor speeldata Belgische tournee op de website van SCHNTZL.

Lees ook:SCHNITZL - Millennium


© Jazzenzo 2010