Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Geluidstechnicus Rudy van Gelder (91) overleden

26 aug - De bekende Amerikaanse jazz-geluidstechnicus Rudy van Gelder, vooral verbonden aan het befaamde Blue Note-label, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij werkte met veel bekende jazzmusici, zoals John Coltrane, Miles Davis, Sonny Rollins en Art Blakey.Rudy van Gelder in 1989.

Foto © Steve Auchard.


Van Gelder (zoon van Nederlandse immigranten) werd geroemd om zijn ruimtelijke, warme en heldere sound, maar ook bekritiseerd vanwege het gebruik van reverb, onder andere door Charles Mingus die vond dat Van Gelder het originele geluid te veel veranderde. Naast Blue Note werkte Van Gelder onder meer voor Prestige Records, Savoy Records en Impulse! Records. Voor laatstgenoemde was Van Gelder in 1964 nauw betrokken bij de opnamen van John Coltrane's 'A Love Supreme'.

Andere belangrijke jazzalbums waaraan Van Gelder meewerkte zijn onder meer 'Somethin' Else' van Cannonball Adderley, 'Saxophone Colossus' van Sonny Rollins, Miles Davis' 'Bags' Groove' alsook de albumreeks Walkin'/Cookin'/Relaxin'/Steamin' van de legendarische trompettist.

Na zijn pensioen werkte Van Gelder gewoon door. Zo was hij bijvoorbeeld betrokken bij het album 'Yesterday You Said Tomorrow' uit 2010 van trompettist Christian Scott. In 2004 kreeg Van Gelder op het North Sea Jazz Festival de Bird Award Special Appreciation toegekend.


© Jazzenzo 2010