Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Antwerpen maakt zich op voor Jazz Middelheim

1 aug - Met Patti Smith prominent op het affiche maakt Antwerpen zich op voor de 35e editie van Jazz Middelheim dat van 12 tot en met 15 augustus gehouden wordt in Park Den Brandt. Trompettist Avishai Cohen is artist in residence van het vierdaagse jazzfestival.Patti Smith speelt een akoestische set op de zaterdag van 
Jazz Middelheim.
Patti Smith
De komst van Patti Smith, de grootmoeder van de Amerikaanse punk, is opmerkelijk. De muzikante, poëet, activist, auteur en beeldend kunstenaar die in december 70 wordt, brak in 1975 door met haar debuutalbum 'Horses'. Een van haar grootste hits, 'Because the Night, schreef ze samen met Bruce Springsteen. 

In Antwerpen brengt Smith haar show 'An Evening of Words and Music with Patti Smith' waarmee ze al enkele jaren toert. Een akoestische set waarin onder meer de succesnummers zijn opgenomen, gespeeld door haar zoon Jackson Smith op gitaar, drummer Seb Rochford (Polar Bear) en bassist/pianist Tony Shanahan.

Het concert van Patti Smith op zaterdag 13 augustus wordt vooraf gegaan door een optreden van Avishai Cohen, het ICP Orchestra en de Ornette Coleman Tribute 'Denardo Vibe'. Een zevenkoppige band bestaande uit muzikanten van de laatste groep van Coleman, waaronder zijn zoon en drummer Denardo Coleman en trompettist Wallace Roney.Pharoah Sanders speelt op de maandag, de slotdag van Middelheim. 
Foto © Ron Beenen.


Artist in Residence Avishai Cohen geeft drie concerten tijdens het festival: met zijn kwartet, met een groep conservatoriumstudenten en met zijn band The Big Vicious op de zaterdagavond.

Pharoah Sanders 
Andere namen op het affiche van Jazz Middelheim 2016 zijn de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi, de Poolse pianist Marcin Wasilewski, pianist Craig Taborn (solo), saxofonist Pharoah Sanders, en het all star powertrio van saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington.

De zondag staat in het teken van Belgische formaties wanneer pianist Jef Neve (met Typhoon), STUFF en zangeres Melanie De Biasio het hoofdpodium betreden. Ook op het kleinere Club Stage-podium vooral Belgische acts zoals Eric Thielemans (met Billy Hart), zangeres Tutu Puoane (met Tineke Postma), Ben Sluijs, en het Rebirth::Collective met gitarist Jesse van Ruller.


© Jazzenzo 2010