Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Musicus Jan Laurens Hartong (74) overleden

2 mei - Jan Laurens Hartong, pianist, componist, oprichter en bandleider van Nueva Manteca, is op 74-jarige leeftijd overleden. Hartong gaf ook les aan het Rotterdams Conservatorium.Jan Laurens Hartong.Pionier
Hartong was een pionier van de Nederlandse latin jazzscene. In 1983 richtte Hartong Nueva Manteca op waarvoor hij talloze composities en arrangementen schreef. De mix tussen Cubaanse muziek en jazzmuziek leverde tot ver over de grens internationale erkenning op, waardoor het ensemble over de hele wereld speelde en nog altijd speelt.

Nueva Manteca stortte zich in ruim dertig jaar in vele, vaak op de muziekgeschiedenis gebaseerde projecten. Zo waren er shows omtrent pianist Thelonious Monk en trompettist Woody Shaw, Porgy and Bess, Motown, Cuba en Carlos Santana. Het vorig jaar verschenen CRIME!, met latin muziek en thema’s uit beroemde misdaad- en gangsterfilms, is het laatste project van Jan Laurens Hartong en Nueva Manteca (met Ed Verhoeff, Ben van den Dungen, Ilja Reijngoud, Jeroen Vierdag, Nils Fisher, Lucas van Merwijk).

Naast een geliefd musicus inspireerde Hartong talloze studenten. Als musicoloog werd hij geroemd om zijn muzikale kennis.

 Jan Laurens Hartong
Nueva Manteca - The godfathers theme
album: CRIME!, 2015.


© Jazzenzo 2010