Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Honing, Claassen en Postma genomineerd voor Edison

28 apr - Yuri Honing, Fay Claassen en Tineke Postma zijn genomineerd voor de Edison Jazz Nationaal. Ook de Edisonnominaties in de overige categorieën zijn bekend. De beeldjes worden op 24 juni uitgereikt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, als onderdeel van inJazz.

  
De genomineerde albums van Tineke Postma, Fay Claassen en Yuri Honing.

Jazz Nationaal
Tineke Postma, de huidige Boy Edgarprijswinnaar, werd genomineerd voor haar album 'Sonic Halo' dat ze opnam met de Amerikaanse saxofonist Greg Osby met wie ze de afgelopen maand eveneens door Nederland toerde. Fay Claassen en Trio Peter Beets zijn genomineerd voor hun ode aan Rita Reys op het album 'Live at the Amsterdam Concertgebouw'. Het album won bij onze oosterburen al de Preis der deutschen Schallplattenkritik. Yuri Honing werd met zijn Acoustic Quartet genomineerd voor het album 'Desire', dat vorig jaar al genomineerd werd voor een Edison Publieksprijs. 

Buitenland
In de categorie Jazz Internationaal gingen de Edisonnominaties naar Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba voor hun album 'Tokyo Adagio', Snarky Puppy & Metropole Orkest met 'Sylva' en Tigran Hamasyan met 'Mockroot'. De genomineerde vocalisten die dit jaar het beste album uitbrachten zijn Kurt Elling, Cécile McLorin Salvant en Zaz.

Het document
Onder het document vallen bijzondere uitgaven die bewondering oogsten. Dit jaar zijn dat 'John Coltrane – A Love Supreme - The Complete Masters', 'Boy Edgar – Boy’s Big Band Return' en 'Ruud Bos – Naked Plus: Original Soundtracks 1967-1973'. 

World
De genomineerden in de categorie World zijn Anouar Brahem, Carel Kraayenhof en Marcus Miller. Lianne La Havas, D’Angelo en Sabrina Starke werden genomineerd voor een Edison Soul.

De uitreiking van de Edisons vindt plaats op 24 juni in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, als onderdeel van inJazz. De winnaars treden op met het Metropole Orkest. Het jubilerend orkest ontvangt dan ook de Edison Oeuvre Prijs.


© Jazzenzo 2010