Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Omer Avital redt concert op sfeer

CONCERTRECENSIE. Omer Avital Quintet, TivoliVredenburg, Cloud Nine, 25 april
beeld: Karen van Gilst
door: Cyriel Pluimakers

De Israëlische bassist Omer Avital is een van de smaakmakers van de rijke New Yorkse jazzscene. Zijn muziek is een aantrekkelijke cocktail van jazz, klezmer en Arabische muziek. De meest ingewikkelde ritmes tovert hij uit zijn contrabas en daarnaast beschikt hij ook nog over een lekker vette toon. Als bandleider en animator is Avital onovertroffen.

  
Contrabassist Omer Avital presenteerde in Cloud Nine zijn nieuwe album Abutbul Music. 

Tijdens het concert in TivoliVredenburg weet hij vanaf de eerste seconde meteen een feestelijke sfeer neer te zetten. Met een glimlach die van oor tot oor rijkt, vuurt hij zijn band aan. Samen met drummer Ofri Nehemya en pianist Yonathan Avishai vormt hij een weergaloze ritmesectie die stuwt, aanvuurt en de blazers voortdurend van voldoende energie voorziet. Asaf Yuria en Alexandere Levin zijn saxofonisten die nu eens niet klinken als voormalige conservatoriumstudenten maar meer als vergevorderde straatmuzikanten. Hun authenticiteit is groot, maar hun toon en techniek is beperkt.

Saxello
Veel stukken bestaan uit collectief gespeelde thema’s voor sopraan- en tenorsaxofoon en net daar gaat het mis. De saxello – een half kromme sopraansax - van Asaf Yuria is aan de valse kant en de intonatie van tenorsaxofonist Alexei Levin is nogal rafelig. De luid gespeelde thema’s zijn een behoorlijke aanslag op het geoefende oor. Ook wanneer beide blazers op tenorsaxofoon spelen is het resultaat verre van zuiver. 

  
De saxofonisten Asaf Yuria en Alexandere Levin.

Toch mag dit alles de pret niet drukken. Omer Avital danst met zijn contrabas dat het een lieve lust is. Nu eens bevindt hij zich links, dan weer rechts, dan weer voor of achter zijn instrument. De meeste nummers zijn afkomstig van de laatste cd ‘Abutbul Music’ (Jazz Village). De live uitvoeringen zijn losser en er wordt krachtiger gespeeld. De aanstekelijke ritmes nodigen uit tot dansen en het is leuk om te zien dat een aantal bezoekers deze kans aangrijpt. Het concert voelt als een Jiddische bruiloft, waar de vrolijkheid geen grenzen kent en de blazers uit de bocht vliegen.

Pluim
Een pluim verdient het avontuurlijke pianospel van Yonathan Avishai, die een wonderlijke mengeling speelt van joodse ritmes, minimal music en jazz. Naast de contrabassist is hij de duidelijkste smaakmaker. Drummer Ofri Nehemya vormt de soepel lopende motor van dit fantastische ritmetrio en houdt de zaak bij elkaar.

Zelden een jazzconcert gezien, waar de sfeer zo vanaf droop maar de blazers meer dan eens de muzikaliteit in de steek lieten. Je zou wensen dat Omar Avital, met zijn eindeloze speelplezier, de volgende keer op tournee gaat met een sterkere frontline.

Lees ook:


© Jazzenzo 2010