Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Judith Nijland – A Jazz Tribute to ABBA

CD-RECENSIE

Judith Nijland – A Jazz Tribute to ABBA
bezetting: Judith Nijland zang, Danny van Kessel piano en fender rhodes, Pieter Althuis contrabas en basgitaar, Arie den Boer drums en percussie, Yuri Honing tenorsaxofoon, Teus Nobel flügelhorn, Harm van Sleen pedal steel-gitaar, Myrthe van de Weetering viool
uitgebracht: 25 maart 2016
label: Off The Records
aantal nummers: 12
tijd: 48:03
website: www.jazztributetoabba.com - www.judithnijland.com
door: David Cohen


Eerbetonen hebben in het beste geval tot gevolg dat de luisteraar het werk, waar eer aan wordt betoond, op een nieuwe manier leert kennen, en daardoor waardering krijgt voor de artiest die het eerbetoon heeft gemaakt en interesse opvat voor diens eigen werk. Jazzmusici die eer betonen aan rock- en popmuzikanten kunnen met wat ongelukkige resultaten komen (neem Pat Boone’s ‘In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy’), maar ook glorieus slagen (zoals Paul Anka met spetterende big band-arrangementen op ‘Rock Swings’).

Op ‘A Jazz Tribute To ABBA’ heeft de alt Judith Nijland meer en minder bekende ABBA-nummers ontdaan van hun elektrische, bombastische arrangementen en ze binnen een relatief geijkt jazz-idioom opnieuw vormgegeven. Erg geslaagd aan het eerbetoon is de wijze waarop ze verschillende nummers op verfrissende wijze nieuw leven inblaast: ‘Summer Night City’ wordt mede dankzij het bugelspel van Teus Nobel en de lage zang van Nijland een verrukkelijk ontspannen nummer, en samen met saxofonist Yuri Honing maakt de zangeres van ‘Waterloo’ een fraaie jazzballade. Sommige stukken zijn zelfs, om met wijlen Gerrit Komrij te spreken, onherstelbaar verbeterd: ‘Thank You For The Music’ is zo goed gearrangeerd dat het eerder klinkt alsof ABBA een nummer van Judith Nijland heeft overgenomen dan omgekeerd.

De gouden hand van Nijland en haar arrangeurs heeft niet bij ieder stuk gewerkt, want de erg rustige vormgeving van ‘Dancing Queen’ vloekt met de boodschap van de tekst, en ook ‘Gimme, Gimme, Gimme’ kan zonder de opzwepende beat van het origineel niet overleven. Daar staat tegenover dat Judith Nijland’ uitgekiende vermogen tot interpretatie en het rake spel van haar band de plaat niet overal even geslaagd, maar niettemin steeds interessant houden en niet alleen nieuw licht werpen op het oeuvre van ABBA, maar ook doen uitzien naar verder werk van Judith Nijland zelf.

Judith Nijland A Jazz Tribute to ABBA is te zien: 15 mei 't Goude Hooft in Den Haag en 28 mei Amersfoort Jazz Festival.

 Judith Nijland ft. Yuri Honing - Waterloo


© Jazzenzo 2010