Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tineke Postma Sonic Halo modern en krachtig

CONCERTRECENSIE. Tineke Postma Sonic Halo ft. Greg Osby, Schouwburg Tilburg, 17 april
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

‘Hollandse nuchterheid’ en ‘internationale carrière’ zijn enkele steekwoorden uit het juryrapport die de Buma Boy Edgarprijs bij Tineke Postma deed belanden. Postma koos er dan ook voor om de bijbehorende Nederlandse tournee met haar Amerikaanse band Sonic Halo te doen waarmee ze twee jaar terug een gelijknamig album uitbracht, in samenwerking met sopraan- en altsaxofonist Greg Osby.

 
Tineke Postma Sonic Halo met Florian Weber, Linda Oh en Greg Osby eerder gefotografeerd tijdens de Boy Edgar Tournee in Middelburg. 

Stevig
Postma werkt de Boy Edgarconcertreeks in wisselende bezettingen af, maar in Tilburg stond nagenoeg de originele band op het podium met contrabassiste Linda Oh (sinds kort spelend bij Pat Metheny), slagwerker Dan Weiss (Lee Konitz) en de Duitse pianist Florian Weber die meer dan verdienstelijk zijn Amerikaanse collega Matt Mitchel verving. Oh en Weiss zorgden voor een stevige onderlaag voor de beide altsaxofonisten, Weber viel op door zijn virtuoze solo’s vol excentrieke  klankpartijen.

Postma en Osby componeren beiden voor Sonic Halo waardoor Europese en Amerikaanse jazztradities zich vermengen in energieke, potige jazz met veel ruimte voor improvisatie. Het krachtsverschil tussen beide altisten is van nature groot, maar wordt nergens ten gelde gemaakt. Osby’s solo’s zijn sierlijk, dromerig en ingetogen, waar Postma zowel op alt- als op sopraansaxofoon zo nu en dan stevig van zich afbijt in krachtige, soms repetitieve solo’s.

  
Slagwerker Dan Weiss.

Balans
De uitgekiende balans was tevens de kracht van dit concert. Modern repertoire dat soms op eenvoudige, dynamische motieven rustte met dissonante klanken in de thema’s, creatief doorkruist  door de ritmische patronen van de uiterst talentvolle bassiste Oh. Zo ontrolden zich composities waar telkens veel in te beleven viel, met een glansrol voor pianist Weber. 

Storend was Postma’s bezigheid met haar telefoon die ze tijdens het concert niet uit het oog verloor waardoor je je afvroeg wat er zo belangrijk kon zijn, concert of geen concert. Hollandse nuchterheid?

Tineke Postma Sonic Halo, Buma Boy Edgar Tour, nog te zien: 21 april Bimhuis Amsterdam, 22 april Platformtheater Groningen, 23 april Hot House Leiden. 


© Jazzenzo 2010