Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Archie Shepp en Lee Konitz naar ZeelandJazz

16 apr - Jazzlegenden Archie Shepp en Lee Konitz zijn de grote publiekstrekkers van de eerste festivaleditie van ZeelandJazz dat zich midden juni afspeelt in Terneuzen en Middelburg. Ook gitarist Larry Carlton is van de partij.


Archie Shep naar ZeelandJazz.

Foto © Ron Beenen.


Festival ZeelandJazz is een samenvoegsel van de opgeheven festivals Schelde Jazz en Jazzfestival Middelburg en duurt tien dagen: van 9 tot en met 19 juni. Het programma speelt zich deels af in jazzclub Porgy en Bess in Terneuzen en verhuist vanaf 17 juni naar het Abdijplein in Middelburg.


Shepp

Zowel Shepp als Konitz staan op het Abdijplein in Middelburg geprogrammeerd, respectievelijk op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Beide saxofonisten zijn iconen van hun generatie: Konitz prijkte op het album 'Birth of Cool' van Miles Davis en speelde met de groten der aarde zoals Ornette Coleman, Charles Mingus en Charlie Haden. Archie Shepp, avant-gardist van het eerste uur, legt tegenwoordig meer de nadruk op verleiden dan op choqueren. Maar de boodschap is hetzelfde: de kracht en spiritualiteit van de muziek die hij steevast Afro-Amerikaans noemt. En dat staat niet alleen voor gospel of rap, maar ook voor bop, ballads en blues. 

Ook Larry Carlton staat op het Abdijplein geprogrammeerd. De voormalige gitarist van Steely Dan en The Crusaders bracht zo'n dertig albums onder eigen naam uit en werkte daarnaast samen Michael Jackson, Joni Mitchell en Quincy Jones.Larry Carlton.

Foto © Eddy Westveer.


Ook TaxiWars, Sergio Mendes & Brasil 66 en wederom ZeelandJazz Festival Orkest spelen in Middelburg.

Opera meets Jazz
ZeelandJazz wordt op donderdag 9 juni in Terneuzen geopend met 'Opera meets Jazz', een programma met het Mike del Ferro Trio, vocaliste Claron Mc Fadden en de strijkers en blazers van het Metropole Orkest.  Tijdens het weekend spelen onder meer The Houdini's met Anton Goudsmit, Sven Hammond, Denise King en het ZeelandJazz Festival Orkest in Porgy en Bess en zijn er een jazzy kerkdienst, streetparades en café-optredens.

Zeeland Suite
Tijdens de festivalverhuizing van Terneuzen naar Middelburg wordt op donderdag 16 juni aan boord van het schip 'Lady Madeleine' de Zeeland Suite van Jeroen van Vliet uitgevoerd. Deze suite was voor het eerst te horen in september 2014 in het Zeeuwse landschap en werd een jaar later in de rest van Nederland uitgevoerd tijdens de Buma Boy Edgarprijs Tournee van pianist Jeroen van Vliet.


© Jazzenzo 2010