Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Omer Avital – Abutbul Music

CD-RECENSIE

Omer Avital – Abutbul Music
bezetting: Omer Avital contrabas, Yonathan Avishai piano, Alexander Levin tenorsaxofoon, Ofri Nehemya drums, Asaf Yuri tenor- en sopraansaxofoon
opgenomen: 8 en 9 november 2015
uitgebracht: 18 maart 2016
label: Jazz Village
aantal stukken: 9
tijd: 70:07
website: www.omeravital.com
door: David Cohen


Contrabassist en componist Omer Avital wordt geroemd om de grote vindingrijkheid waarmee hij oosterse sferen en melodieën vermengt met de taal van de jazz. Eerdere albums die een brug sloegen tussen de tradities van Oost en West waren ‘Suite of the East’ (2012) en ‘New Song’ (2014), beide met trompettist Avishai Cohen en saxofonist Joel Frahm in de frontlinie.

Op het nieuwe ‘Abutbul Music’ geven twee nieuwe blazers, saxofonisten Alexander Levin en Asaf Yuria, blijk van feilloze instrumentbeheersing en gevoel voor samenspel. De composities van Avital drijven op scherpe baslijnen en een groove die steevast recht voor zijn raap is: flink vuurwerk is te horen in de drumsolo van de jonge Ofri Nehemya op ‘New Yemenite Song’. Hetzelfde stuk laat echter ook ruimte voor sfeervolle uitstapjes onder leiding van pianist Yonathan Avishai.

Avital treedt zelden meer naar voren dan nodig is, en doet dat ook op ‘Abutbul Music’ niet. Alleen op ‘Bass Hijaz’ stelt hij zijn contrabas vier minuten centraal voor een warme inleiding op het strak gecomponeerde ‘Ramat Gan’, een eerbetoon aan een stad bij Tel Aviv. Het album bevat een goed mengsel van gemakkelijk in het gehoor liggende melodieën en meer gecompliceerde passages, en de afwisseling van snelle en langzame stukken is uitgekiend. ‘Three Four’ behoort met de aantrekkelijke pianoriff van Yonathan Avishai en de zangerige contrabassolo van Avital tot de fraaiste composities. Met zijn niets ontziende groove is ‘Eser (Middle Eastern Funk)’ een waardige afsluiter.

De scheppingskracht en souplesse waarmee Avital ook op dit album trouw blijft aan zijn geluid, zonder in herhaling te vallen, dwingt bewondering af, evenals het energieke spel van zijn band. Weinig studio-albums klinken zo levendig en vanzelfsprekend, en het is uitzien naar de aanstaande Nederlandse concerten van het kwintet.

Het Omer Avital Quintet speelt op 24 april in het Bimhuis en op 25 april in TivoliVredenburg.
 Omer Avital – Abutbul Music
(promotiefilmpje) Omer Avital - Bed-Stuy


 


© Jazzenzo 2010