Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Konstantin Ionenko Quartet - Noema

CD-RECENSIE

Konstantin Ionenko Quartet - Noema
bezetting: Konstantin Ionenko contrabas, Dima Bondarev flügelhorn, Alex Maksymiw gitaar, Pavel Galitsky drums
opgenomen: Mask Studio, Kiev, april 2015
uitgebracht: 24 december 2015
label: Fancymusic
aantal stukken: 8
tijdsduur: 56.16
website: www.konstantinionenko.com – www.fancymusic.ru
door: Bartel DebbautHet idee achter de muziek van het grotendeels Oekraïense Konstantin Ionenko Quartet op het album ‘Noema’ handelt over de filosofie van het bewustzijn en het gevoel, over de inhoud en de structuur van het denken en het emotionele als tegenstelling.

Onder eigen naam debuteerde contrabassist en componist Ionenko in 2014 met twee albums waarin hij eigentijdse kamerjazz met klassieke elementen mengt. Voor ‘Noema’, zijn derde album met acht eigen stukken, richtte hij een nieuw kwartet op bestaande uit slagwerker Pavel Galitsky, flügelhornspeler Dima Bondarev en de Canadese gitarist Alex Maksymiw.

Muzikaal zijn de melodieën op dit album soepel en dromerig. Het gitaarspel van Maksymiw is lyrisch en doet soms herinneren aan Joe Pass. Anderzijds kleurt Ionenko - die als bandleider iets te prominent aanwezig is - met zijn contrabas de sfeer onheilspellend en donker en worden de hedendaagse arrangementen van druilerige aspecten voorzien door de flügelhorn van Bondarev.

De kwartetleden tasten elkaar af in de improvisaties, maar blijven een braaf spel spelen van vraag en antwoord waardoor de zoektocht naar het avontuur ontbreekt. De composities zijn evenwichtig, hier en daar wat eigengereid, en blijven immer trouw aan de melodie. Dit maakt ‘Noema’ niet echt verrassend, al zal het gebodene bij ECM-liefhebbers vermoedelijk in de smaak vallen.  Konstantin Ionenko Quartet - Noema


© Jazzenzo 2010