Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Wankele ritmesectie nekt Identikit

CONCERTRECENSIE. Marzio Scholten Identikit, Paradox Tilburg, 22 januari 2016
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Met twee stukken van zijn laatst verschenen album ‘Here Comes A Riot’ trapte Marzio Scholten Identikit het concert in Tilburg af. Euforische thema’s met de rijke energie van indie-rock en een tweemans blazerssectie die stond als een huis, bleken een misleidende voorbode voor wat uitliep op een voorspelbaar optreden gedragen door een wankele ritmesectie.

  
Marzio Scholten Identikit met de saxofonisten Lars Dietrich en Jasper Blom. 

Lof
Niets dan lof oogstte gitarist Marzio Scholten in de afgelopen jaren voor zijn goed in elkaar stekende albums. Een solide in het gehoor liggende aanstekelijke mix leunend op de pijlers van hedendaagse jazz, stevige (indie-)rock en ambient, waarbij Scholten zich steevast in dienst stelde van de knap gearrangeerde, aansprekende composities. 

Op het podium kwamen deze aspecten maar matig uit de verf. Konden de orkestrale, krachtige thema’s, stoïcijns gespeeld door altsaxofonist Lars Dietrich en tenorsaxofonist Jasper Blom in de kwintetbezetting nog verhullen dat Scholten en slagwerker Niek de Bruijn ritmisch nauwelijks op één lijn zaten, de muzikale intenties raakten verder uit het lood wanneer de gitarist in triobezetting met eenvoudige, ogenschijnlijk ideeëloze gitaarpatronen in de weer ging met De Bruijn en basgitarist Sean Fasciani.

  
Niek de Bruijn, Lars Dietrich, Jasper Blom, Marzio Scholten en Sean Fasciani.

Kloof
Door de kloof tussen blazers en ritmesectie strandde menig spanningsboog. De band klonk opportunistisch in plaats van organisch, al viel op het spel van Blom en Dietrich niets af te dingen. Unisono weerklonken wervelende thema’s, afgewisseld met scherpe solo’s die de van een stevige beat voorziene mix van jazz en rock prettig doorboorden.

Het concert kon niet tippen aan de fraaie dynamische uitvoeringen die albums als ‘Here Comes A Riot’ en ‘Garage Moi’ rijk zijn waardoor Scholten zichzelf ernstig te kort deed, zijn imago van beloftevol gitarist en componist onwaardig.


© Jazzenzo 2010