Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Carlo Nardozza & Christophe Devisscher - Duology

CD-RECENSIE

Carlo Nardozza & Christophe Devisscher - Duology
bezetting: Carlo Nardozza trompet, Christophe Devisscher contrabas
opgenomen: maart en juni 2015, Studio 44
uitgebracht: 2015
label: Carlo Nardozza Music (CNM)
aantal stukken: 11
tijdsduur: 69.19
website: carlonardozza.be - christophedevisscher.com
door: Mathilde LöfflerHet album 'Duology' van trompettist Carlo Nardozza en contrabassist Christophe Devisscher toont vanaf de eerste noot twee bijzondere gerijpte jazzpersoonlijkheden. Musici die in buurland België en daarbuiten worden gerespecteerd en die zonder vertoon op 'Duology' een persoonlijk statement afgeven in perfectie en verfijning.

In een tijd vol spraakmakende avant-gardistische en vernieuwende projecten van een nieuwe lichting musici uit België zoals De Beren Gieren, Black Flower, TaxiWars en Urbex zou men haast vergeten dat onze zuiderburen ook een mooie traditie kennen op het gebied van vertolking van jazzstandards.  

Nardozza en Devisscher pakken onbevangen de handschoen op met overbekend repertoire zoals 'In your own sweet way' van Dave Brubeck, 'How Insensitive' van Jobim of  'It could happen to you'. Ook een eigen compositie van Nardozza ('Valse des Escargots'), frisse virtuoze bop in 'Three and One' en zelfs een klassiek thema van Symfonie nr. 9 in E Mineur van Antonin Dvorak zijn op ‘Duology’ te vinden. Onbevangen, vol warm speelplezier en met telepathisch samenspel tot in de perfectie gebracht. 

De melodische en harmonische vrijheid die ontstaat door het ontbreken van de harmonie-instrumenten piano en gitaar wordt maximaal benut in de complementaire lijnen van beide instrumenten. De ontstane polyfonie is slim, pakkend, altijd overtuigend en vol verrassende wendingen.

De lyrische trompet van Carlo Nardozza met zijn geraffineerde toon vertoont invloeden uit de traditie van Chet Baker, Bert Joris en Ack van Rooyen. De droge, warme houtachtige ronde klank van contrabassist Christophe Devisscher met zijn beheerste, steunende en altijd flexibele virtuositeit is een perfect complementaire partner voor de verfijnde trompet.In de befaamde opnamekwaliteit van Studio 44 van Max Bolleman schitteren de instrumenten met een directe huiskamerachtige klank die zorgt voor de intieme sfeer van een kleine privéruimte.

'Duology' is een album voor fijnproevers van frisse jazzstandards. Persoonlijk, warm en zonder franje gebracht. Een feest voor liefhebbers van lyrische muziek, een hoogstandje en een absolute aanrader. Carlo Nardozza & Christophe Devisscher - Valse Des Edgar CotsCarlo Nardozza & Christophe Devisscher - In Your Own Sweet Way


© Jazzenzo 2010