Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Knallend slot voor Radio 6-programma Mijke & Co Live!

CONCERTRECENSIE. Laatste Mijke & Co Live!, Sugar Factory Amsterdam, 30 december 2015
beeld: Babette Verhoef, Sylvia Masseus e.a.
door: David Cohen

Met het verdwijnen van NPO Radio 6 Soul & Jazz is ook aan het wekelijkse programma Mijke & Co Live een einde gekomen. Maar laat het maar aan de vele muzikanten die het programma door de jaren heen hebben bezocht over om dit einde nog één keer tot een waar spektakel te maken.

  
Mijke van Wijk presenteert de laatste editie. Steffen Morrison, Paul van Kessel en Kim Hoorweg traden op evenals Sven Schuster, Bart Lust en Victor de Boo. 

De vaste huisband trapte de avond af. Saxofonist en fluitist Efraim Trujillo speelde verscheidene virtuoze en luid beapplaudisseerde solo’s, waaronder op zijn eigen ‘Happy Hood’, maar blonk vooral uit in een duet met Anton Goudsmit op ‘Jekker Die Jek’. De ritmesectie van toetsenist Jeroen van Helsdingen, bassist Sven Schuster en drummer Victor de Boo begeleidde de hele avond met veel élan de gastmusici, af en toe afgewisseld door bassist Thomas Winther Andersen en pianist Robert Rook.

Speelplezier
Talloze gerenommeerde gastmuzikanten passeerden de revue. Een grote blazerssectie werd gevormd door onder anderen trombonisten Kees Adolfsen en Bart Lust, trompettist Gerben Klein Willink, die uitblonk op Roy Hargroves neo-hard-bop-nummer ‘Strasbourg St. Denis’, en saxofonist Paul van der Feen, wiens versie van Coltranes ‘Giant Steps’ langs halsbrekende toeren voerde.

Deze sectie diende echter ook ter ondersteuning van enige vocalisten. Na Paul van Kessel betrad Steffen Morrison het podium voor een intense versie van Marvin Gayes ‘What’s Going On?’. Later zong hij samen met Kim Hoorweg het beroemde nummer ‘Sunny’ in een erg energieke uitvoering, waarbij de zanger even de plank missloeg door midden in een trombonesolo van Bart Lust het thema weer in te zetten. Het algehele speelplezier op het podium werd er niet minder om. Kim Hoorweg had eerder op de avond een extraverte versie van ‘Black Coffee’ gezongen, uitmuntend en speels begeleid door haar vader Erwin op de elektrische piano. 

  
Onder andere Benjamin Herman en Typhoon achter de schermen van Mijke & Co Live. Efraim Trujillo en anderen op het podium in de Sugar Factory.

Verbroederen
Op de laatste avond van Mijke & Co Live vertoonde de jazz zich weer als een uiterst dynamische muzieksoort. In rappe afwisseling hoorde men oudere standards (‘I’ll Remember April’ door Lust, ‘Body and Soul’ door Goudsmit en Van der Feen), mengvormen - gitarist Jerôme Hol bood met zijn eigen stuk ‘King Snake’ de hem kenmerkende mix van hardrock en swing - en soulvolle funk (naast Steffen Morrison en Paul van Kessel was ook zangeres Sarah Lee Vos van de partij). Maar dat jazz een brede muzieksoort is, was al bekend. 

Belangrijker is dat de muziek die voor zo veel invloeden open staat ook verbroederen kan. Helemaal in tijden van rigoureuze bezuinigingen op cultuurgebied is het belangrijk dat musici en publiek elkaar blijven vinden. Het warme applaus waarmee de luisteraars in de Sugar Factory de muzikanten en de verantwoordelijken voor het programma, in het bijzonder presentatoren Mijke van Wijk en Co de Kloet, bedankten voor hun inspanningen in de afgelopen jaren, doet vermoeden dat we ons daar geen zorgen om hoeven te maken.


© Jazzenzo 2010