Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Basklarinet Festijn brengt wereldtop naar Nederland

19 dec - Na een succesvolle eerste editie wordt de tweede uitvoering van het Basklarinet Festijn flink uitgebreid. Van 17 tot en met 31 januari wordt het festival in zes steden gehouden en worden toonaangevende basklarinettisten van over de hele wereld verwacht.Armand Angster, een van de smaakmakers van Basklarinet
Festijn 2016. 
Foto © Johannes Barthelmes.


De eerste editie van het Basklarinet Festijn werd in 2014 georganiseerd ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Nederlandse basklarinetgrootmeester Harry Sparnaay, die tijdens het festival voor het laatst optrad.

Waaier
Voor de tweede editie van Basklarinet Festijn worden elf improvisatoren en specialisten in de hedendaagse muziek uit binnen- en buitenland verwacht voor het geven van concerten in verschillende samenstellingen, masterclasses en cd-presentaties waarbij een waaier aan nieuwe composities en improvisaties worden gepresenteerd. 

Het festival wordt gehouden in zes steden: Groningen, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Enschede. In de drie laatstgenoemde steden staan alle klarinettisten op het podium.De Duitse basklarinettist Michael Riessler.

Foto © Thomas Radlwimmer.


Buitenland

Een van de buitenlandse basklarinetzwaargewichten die naar Nederland komen is de Fransman Armand Angster, improvisator en gespecialiseerd in het werk vanaf Mozart tot recente werken uit de 21e eeuw. Daarnaast is de Duitser Michael Riessler te gast, die taal, klank en dans in zijn improvisaties en klassieke hedendaagse muziek verwerkt. Ook het Oostenrijkse klarinetduo Petra Stump en Heinz-Peter Linshalm treedt op evenals de uit Vlaanderen afkomstige Stephan Vermeersch die als solist of kamermusicus in meer dan 35 landen optrad en verschillende belangrijke functies bekleedt binnen de International Clarinet Association.

De Nederlandse basklarinettop wordt vertegenwoordigt door Fie Schouten (tevens artistiek leider van het door Trytone georganiseerde Festijn), Tobias Klein & Oguz Büyükberber (cd-presentatie 'Reverse Camouflage'), Laura Carmichael, Jelte Althuis (Calefax) en Marij van Gorkom. Het Oostenrijkse basklarinetduo Petra Stump en Heinz-Peter Linshalm.Op het programma staan zowel improvisaties als composities, waaronder wereldpremières van Ig Henneman, Vanessa Lann, Martin Brandlmayr, Tobias Klein en Héctor Moro.  

Op de openingsdag van Basklarinet Festijn, zondag 17 januari, besteedt het tv-programma Vrije Geluiden aandacht aan het Festijn.

Programma
17/01 Muziekhuis, Utrecht, 16.00 uur
Gaudeamus Muziekweek Session met Fie Schouten, Ken Kunita, Daphne Schrama.

20/01 De Ruimte, Amsterdam, 20.30 uur
Duo Oguz Büyükberber & Tobias Klein, cd-presentatie 'Reverse Camouflage'

24/01 Orgelpark, Amsterdam, 14.15 uur
Duo Michael Riessler & Pierre Charial (orgel)

24/01 LantarenVenster, Rotterdam, 20.30 uur
Concert met elf basklarinettisten

25 en 26/01 Prins Claus Conservatorium, Groningen
Masterclass (bas)klarinet en kamermuziek door Duo Petra Stump & Heinz-Peter Linshalm

27/01 Prins Claus Conservatorium, Groningen, 20.00 uur
Masters in concert met Duo Petra Stump & Heinz-Peter Linshalm

28/01 Wilminktheater, Enschede, 20.00 uur
Concert met tien basklarinettisten  
Openingsconcert Walter Boeykens Clarinet Festival

29/01 Bimhuis, Amsterdam, 20.30 uur
Concert met elf basklarinettisten

31/01 Galerie Marzee, Nijmegen, 16.00 uur
Trio Stump - Linshalm - Schouten 

Musici:Basklarinet Festijn 2014


© Jazzenzo 2010