Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joris Teepe Big Band – We Take No Prisoners

CD-RECENSIE 

Joris Teepe Big Band – We Take No Prisoners
bezetting: trompetsectie met o.a. Josh Evans; trombonesectie met o.a. Dion Tucker; rietsectie met o.a. Don Braden; gitaar Bruce Arnold; piano Jon Davis, contrabas Joris Teepe; slagwerk Gene Jackson. Speciale gast: Rashied Ali
opgenomen: 30 augustus 2008 in Twinz Studios New York
release: 2009
label: Challenge Records
tracks: 6
tijd: 54.43
website: www.joristeepe.com - www.challengerecords.com 
door: Rinus van der Heijden

De Nederlandse contrabassist Joris Teepe woont en werkt al vanaf 1992 in New York. In die jaren bouwde hij een groot netwerk op van musici met wie hij speelde en hield ondertussen ook contacten met zijn vaderland warm. Twee jaar geleden leidde dat er toe, dat hij een compositieopdracht kreeg van het Noord Nederlands Orkest, die hij invulde met zijn eigen kwartet. Dit had weer tot gevolg dat Joris Teepe als gastsolist werd uitgenodigd bij de Radio Big Band in Boekarest.

Voor dit orkest herarrangeerde hij de muziek van het noordelijke symfonieorkest van 87 personen naar die van een big band met zeventien mensen. Dit project was zo succesvol, dat Joris Teepe besloot een eigen big band te beginnen. Dat deed hij in Amerika, waar hij zijn musici ook ‘ronselde’. De muzikale intenties zijn inmiddels vastgelegd op deze cd ‘We Take No Prisoners’, die in zes uur werd opgenomen.

Joris Teepe werkte als zovele andere componisten van bigbandmuziek. Hij streefde ernaar de uitgeschreven schoonheid voor zo’n grote bezetting te koppelen aan de mogelijkheden voor improvisatie van zowel het orkest als de individuele groepsleden. Dat is hem goed gelukt. ‘We Take No Prisoners’ is daardoor een gedegen product geworden, waar volop van allerlei zaken valt te genieten. Vakmanschap in compositie en uitvoering staat voorop, maar wie denkt dat de aanloop naar deze plaat zoals hierboven uiteen gezet, tot nieuwe stappen leidt op het terrein van bigbandmuziek, wordt niet op zijn wenken bediend.

De cd behaagt, dat wel. Maar behalve de ver doorgevoerde technische samenstelling van de stukken, is er weinig nieuws onder de zon. De aanwezigheid van de onlangs overleden slagwerker Rashied Ali – bekend geworden van zijn spel met John Coltrane – zet ook geen nieuwe zoden aan de dijk.


© Jazzenzo 2010