Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joris Roelofs – Amateur Dentist

CD-RECENSIE

Joris Roelofs – Amateur Dentist
bezetting: Joris Roelofs basklarinet; Matt Penman contrabas;
Ted Poor drums
opgenomen: maart 2015, Kyberg Studio, Oberhaching (D)
uitgebracht: 27 november 2015
label: Pirouet Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 52:19
website: www.jorisroelofs.com - www.pirouet.com
door: Erno ElsingaVerraste basklarinettist Joris Roelofs als aanvoerder van de Amerikanen Mat Penman en Ted Poor vorig jaar met een eerste album 'Aliens Deliberating’, met de opvolger ‘Amateur Dentist’ geeft de Nederlander verder glans aan het begrip less is more, waarbij muziekgenres moeiteloos intiem en intens samensmelten.

De mogelijkheden van het samenspel tussen basklarinet, contrabas en slagwerk worden door Roelofs op ‘Amateur Dentist’ doorgrondt in een bonte mengeling van repertoire waarin kamermuziek verschillende jazzepisodes binnensluipt, of andersom. Swing jazz, bebop en hedendaags  - Ellington en vijf eigen stukken - worden op een vanzelfsprekende wijze samengebracht met bijvoorbeeld klassieke bewerkingen uit het oeuvre van Alexander Scriabin en Guillaume de Machaut.

Louter moois bloeit op uit deze fascinerende en dynamische luistertocht die diepgang, kleurvolle arrangementen en briljant samenspel brengt. Immer open van aard variërend van groots tot intiem. De dialogen tussen contrabas en basklarinet, met hun diepe tonen aan elkaar gewaagd, zijn innig en levendig. Melodielijnen wisselen van instrument waarbij Roelofs doordacht de vele facetten van de basklarinet blootlegt; lyrisch, melancholisch, schurend, groovend. Het melodieuze slagwerk van Poor volmaakt het samenspel dat eerder luchtig dan zwaarmoedig is en verbazingwekkende wendingen kent.

De albumtitel ‘Amateur Dentist’ is even absurd als de samenstelling van dit trio. Het resultaat gelukkig niet. Een prachtalbum waarnaar - in tegenstelling tot de titel - je blijft terugverlangen.


Cd-presentatie: 12 december Bimhuis Amsterdam, 13 december Theater Dakota in Den Haag.
 Amateur Dentist - The Recording Session


 Kyrie & Gloria (Guillaume de Machaut)


© Jazzenzo 2010