Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Decemberfestival Stranger Than Paranoia in vier steden

3 dec - Het in de afgelopen jaren financieel geplaagde Stranger Than Paranoia staat dankzij nieuwe financiële injecties weer fier overeind. Voor het eerst duurt het festival zeven dagen en speelt het zich af in vier steden. Met de legendarische Archie Shepp prominent op het affiche.Paul van Kemenade organiseert voor 23e keer Stranger Than Paranoia.
Foto © Stef Mennens.


Het jazz- en improvisatiefestival , georganiseerd door musicus Paul van Kemenade, vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 29 december en speelt zich af in de Paradox in Tilburg, Brebl in Nijmegen, De Toonzaal in Den Bosch en het Bimhuis in Amsterdam.

Archie Shepp
Tenor- en sopraansaxofonist Archie Shepp, die twee keer eerder te gast was op ‘Paranoia’, treedt in Tilburg en Amsterdam aan met een kwartet bestaande uit Reggie Washington, Steve McCraven en Tom McClung. De 'African American musician', immer maatschappelijk en politiek betrokken, is een van de laatst levende jazzlegenden. Hij deelde onder meer het podium met John Coltrane, Cecil Taylor en Pharoah Sanders.Archie Shepp twee keer in Paradox en afsluitend in Bimhuis.
Foto © Jos L. Knaepen.


De 23e editie van Stranger Than Paranoia biedt een mengeling van het beste uit de hedendaagse jazz- en improscene uit binnen- en buitenland. Zo staan op het programma het Turkse Mehmet Polat, Surinam Music Ensemble, Pow Ensemble, Azure Hiptronics en een duoconcert van pianisten Bert van den Brink en Oscar Jan Hoogland.

Ook Paul van Kemenade is van de partij. De altsaxofonist geeft duoconcerten met flamencogitarist Maurice Leenaars, avant-gardegitarist Jacq Palinckx en pianist Stevko Busch (cd-presentatie). Paul van Kemenade's Three Horns and a Bass treedt op in Nijmegen.

Paradox Tilburg, 24 december
Paul van Kemenade in duet met respectievelijk gitarist Jacq Palinckx en flamencogitarist Maurice Leenaars. Het Turkse Mehmet Polat Trio (ud, ney en kora). Het Surinam Music Ensemble.

Brebl Nijmegen, 24 december
Duo Hekking! met saxofonist Bo van de Graaf en pianist Kees Molhoek. Paul van Kemenade's Three Horns and a Bass. Frank Nielander Kwartet.

Paradox Tilburg, 27 december
Duoconcert pianist Stevko Busch en Paul van Kemenade (cd-presentatie). Trio van gitarist Tim Langedijk met Udo Pannekeet en Hans van Oosterhout. Archie Shepp Quartet met drummer Steve McCraven, pianist TomMcClung en bassist Reggie Washington.

Paradox Tilburg, 28 december
POW Ensemble. Soloconcert van trombonist Konrad Bauer. Tingvall Trio met pianist Martin Tingvall, bassist Omar Rodriguez en drummer Jurgen Spiegel.

Toonzaal Den Bosch, 28 december
Duo Stevko Busch, Paul van Kemenade. Het Brabantse ensemble VLEK met trompettist Jeroen Doomernik, de gebroeders Palinckx, toetsenist Bart van Dongen, trombonist Hans Sparla en drummer Pascal Vermeer. Surinam Music Ensemble.

Paradox Tilburg, 29 december
Azure Hiptronics. Duoconcert van pianisten Bert van den Brink en Oscar Jan Hoogland. Archie Shepp Quartet.

Bimhuis Amsterdam, 30 december
Duo Stevko Busch, Paul van Kemenade. Archie Shepp Quartet.

Kaarten
Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via de websites van de podia. 


© Jazzenzo 2010