Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Lilly Joel – What lies in the sea

CD-RECENSIE

Lilly Joel – What lies in the sea
bezetting: Jozef Dumoulin Fender Rhodes, Casio SA-77, effecten; Lynn Cassiers stem, objecten, effecten
opgenomen: 2015, Brussel
uitgebracht: 2015
label: Sub Rosa
aantal stukken: 11
tijdsduur: 50:04
website: www.jozefdumoulin.comwww.lynncassiers.com
door: Erno ElsingaLilly Joel is een intieme afgeleide van Jozef Dumoulins neo-jazzband Lidlboy waarin ook stemimprovisator/zangeres Lynn Cassiers acteert. Muziek die hevig op elektronica leunt en uitgaat van improvisatie.

Aanvankelijk componeerde het Belgische duo een reeks werken die zouden dienen als basis voor improvisaties. Maar het verrassende resultaat van de improvisaties nam de overhand, de composities gingen overboord en ‘What lies in the sea’ mondde uit in elf geïmproviseerde stukken. Instant composing, van het elektronische soort.

Het resultaat ligt in het verlengde van Dumoulins vorig jaar verschenen, eveneens geïmproviseerde soloalbum ‘A Fender Rhodes Solo’. Echter, met Cassiers wordt een extra exponent toegevoegd aan de ontdekkingsreis naar (harmonieuze) klankstructuren waarbij het oorspronkelijke geluid van het instrumentarium – de stem en de Fender Rhodes – door de toevoeging van talloze elektronische hulpmiddelen ver weg lijkt.

‘What lies in the sea’ luistert als een feeërieke vertelling of een ruimtelijk verhaal over ontwikkelingen in een nieuwe wereld. Anders gezegd is het album geen eindeloos gefreak, maar een bewuste beleving van geluiden die zich verhouden tot een samenhangend verhaal. Meeslepende tot de verbeelding sprekende klanklandschappen waarin mysterieuze spanningsbogen opduiken. Afwisselend sfeervol, doordringend, rustgevend, maar immer de fantasie prikkelend.

Met veelzeggende titels als ‘I Sea Star’, 'Wij De Wolken’, 'I Can See You From Afar’ en nauwelijks gebruikmakend van ritmen, hebben Dumoulin en Cassiers met ‘What lies in the sea’ een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het begrip soundscapes. Eentje die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Lilly Joel - A Wheel In The Palm of Your Hand
(Video door Sophie Saporosi)


© Jazzenzo 2010