Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nieuw Utrechts festival Transition maakt eerste namen bekend

23 nov - In samenwerking met North Sea Jazz presenteert Utrecht op zaterdag 26 maart een nieuw jazz & beyond festival dat gehouden wordt in vier zalen van TivoliVredenburg. Enkele van de twintig acts die er zullen optreden zijn al bekend.Ibrahim Maalouf komt naar de eerste editie van Transition.Transition Years

Het festival Transition wil avontuurlijke muziek brengen waar ruimte is voor improvisatie en experiment. De organisatie stelt dat de iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz nagenoeg van het toneel verdwenen zijn en nieuwe helden snel terrein winnen. Bovendien evolueert de jazz sinds jaar en dag en is de muziek versmolten met andere genres. ‘Transition Years’ dus. De vraag 'is dit nog wel jazz?' is niet relevant meer, aldus opgetekend op de festivalwebsite.

Bruggenbouwers
Een van de bruggenbouwers van deze eeuw die naar Transition komt is de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf die zich wentelt in avontuurlijke jazz en wereldmuziek. Hij staat in de Grote Zaal als hoofdact geprogrammeerd.

Ook de Amerikaanse drummer Mark Guiliana is van de partij, waarschijnlijk met zijn Jazz Quartet. Guilliana verwierf bekendheid in diverse bezettingen van contrabassist Avishai Cohen en vanwege zijn recente samenwerking met Brad Mehldau.

De Zwitserse pianist Nik Bärtsch komt met zijn groep Mobile, een mengeling van geïmproviseerde jazz, klassieke muziek en minimal music. Verder staat trio Gogo Penguin op het voorlopige affiche, evenals het jazzcollectief van drummer en producer Makaya McCraven, en Sons of Kemet dat een mix van jazz, brass, dub, Caribisch en Afrikaans brengt.

Transitions wordt gehouden op zaterdag 26 maart in de zalen de Grote Zaal, Pandora, Cloud Nine en Hertz van Tivoli Vredenburg in Utrecht. Kaarten á 37,50 euro zijn al verkrijgbaar.


© Jazzenzo 2010