Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Vera Marijt – Insight Out

CD-RECENSIE

Vera Marijt – Insight Out
bezetting: Vera Marijt piano; Mathieu McConnell-Enright contrabas; Louis-Vincent Hamel drums; Benjamin Deschamps altsaxofoon; Steven Willem Zwanink contrabas (8), Robert Jan van Straalen drums (8)
opgenomen: 2015, Canada
uitgebracht: juli 2015
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45:23
website: www.veramarijt.com
door: Erno Elsinga


‘Insight Out’ is het debuutalbum van de in Montreal woonachtige Nederlandse pianiste Vera Marijt. Gefascineerd door de bebop blaast ze op een bewonderenswaardige manier straight ahead jazz nieuw leven in.

Marijt (26) studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Boston en volgde masterclasses bij onder andere Branford Marsalis en Rob van Bavel. In Nederland won ze al enkele prijzen, speelde in de West Coast Big Band en heeft met Mannekijn een eigen trio. ´Insight Out´ nam ze op met muzikanten uit haar woonplaats Montreal. 

Het album kent zes eigen stukken en drie bewerkingen: de jazzklassieker ‘Beautiful Love’ van Victor Young, Herbie Hancock’s ‘Toys’ en de fraaie ballade ‘Danny Boy’ uit 1931 die aan Frederic Weaterly wordt toegeschreven en door Marijt ingeleid wordt door een hommage aan pianist Barry Harris, bij wie de Nederlandse eveneens lessen volgde.

Die stukken verweven naadloos met Marijts eigen composities. In heldere en open arrangementen waarin Marijts fabuleuze aanslag en dito techniek uitmuntend floreren, weet de pianiste de beleving van straight ahead jazz uit de jaren zestig op imponerende wijze naar het heden te tillen. Met een gevoelsuitdrukking die doet denken aan grootheden als Bud Powell en Bill Evans.

Marijt vergrijpt zich niet aan het simpel reproduceren van aloude structuren, maar geeft op geheel eigen, en krachtige wijze de stukken gestalte. Diepgaand, creatief en dynamisch. Prachtige klankkleuren vermengen zich met sprankelende lyrische melodieën die moeiteloos de aandacht opeisen omdat ze tot in detail worden uitgevoerd.

Ook haar band deelt in de speelvreugde. Subtiel begeleidend, hier en daar een accent of solo, maken zij van ‘Insight Out’ een muzikaal boeiend document. Volledig tot zijn recht komend in het live opgenomen uptempo ‘La Tempête De Neige’ dat knettert van opwinding, mede dankzij fraai solowerk van altsaxofonist Benjamin Deschamps, drummer Louis-Vincent Hamel en Marijt.

‘Insight Out’ varieert van ingetogen tot bruisend en is derhalve perfect in balans. Een beloftevol debuut.


 1. Beautiful Love
2. Remember
3. Mister and Missisauga
4. La Tempête De Neige
5. Toys


© Jazzenzo 2010