Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

David Bowie huurt jazzmuzikanten voor nieuw album

20 nov - Rockster David Bowie huurde voor zijn nieuwe album 'Blackstar' een groep jonge Amerikaanse jazzmuzikanten in om zijn muziek nieuwe richting te geven. Vandaag werd de videoclip van de single 'Blackstar' gelanceerd. Het gelijknamige album verschijnt op 8 januari, de 69e verjaardag van Bowie.David Bowie in de videoclip 'Blackstar'.

Foto © Johan Renck.


Bowie, die op zijn 65e aankondigde met pensioen te gaan, maakte in 2013 zijn comeback met het album 'The Next Day'. Volgens producer Tony Visconty was toen al de bedoeling nieuwe dingen uit te proberen, maar uiteindelijk viel men terug op het pop- en rockidioom. Om dat te voorkomen huurde Bowie in het begin van het jaar jazzmuzikanten in om 'Blackstar' op te nemen. 

Op zijn kop
'Je kunt rockmuzikanten geen jazz laten spelen', aldus Visconti tegen de BBC. 'Maar als je jazzmuzikanten rock laat spelen, zet dat de boel op zijn kop'.

Bowie kwam uit bij drummer Mark Guiliana, die onlangs met zijn Jazz Quartet in Nederland was en een duoplaat opnam met Brad Mehldau. Daarnaast gitarist Ben Monde (Lee Konitz, Toots Thielmans, Paul Motian, Jim Black), pianist Jason Lindler (trompettist Avishai Cohen, Kurt Rosenwinkel), saxofonist Donny McCaslin (Gil Evans Orchestra, Danilo Perez) en basgitarist Tim lefebvre (Donald Fagen, Jamie Cullum).

De single, eveneens 'Blackstar' getiteld, verscheen vandaag en was eerder al verkort te horen in de tv-serie The Last Panthers, met John Hurt en Samantha Morton en geregisseerd door Johan Renck (Breaking Bad, Madonna). Renck regisseerde ook de tien minuten durende videoclip voor 'Blackstar', hieronder te zien.
David Bowie - Blackstar


© Jazzenzo 2010