Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ook zonder Wayne Shorter van wereldklasse

CONCERTRECENSIE. Trio Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade. Lantaren Venster Rotterdam, 22 oktober 2015
beeld: Maurits van Hout
door: Martijn van Geffen

Al jaren treden Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade gezamenlijk op als onderdeel van het Wayne Shorter Quartet. Sinds kort opereren de virtuozen als zelfstandig trio en brachten onlangs het album ‘Children of the Light’ uit. Rotterdam vormde het startschot voor de daaraan verbonden tournee.

  
Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade brachten werk van hun dubuutalbum 'Children of the Light'. 

Het duurde even voordat de heren op gang kwamen. De gloednieuwe vleugel die met Danilo Pérez meereist gedurende de tournee lag een kwartier voor het optreden nog uit elkaar en zorgde voor vertraging. Ook de opening met de gelijknamige compositie ‘Children of the Light’ voelde wat voorzichtig. Pas na enkele stukken begon het trio zich wat soepeler te bewegen om vervolgens anderhalf uur lang, zonder gesproken intermezzo’s, de concertzaal van Lantaren Venster te vullen met een muzikale intensiteit van het hoogste niveau. 

Het pianotrio klinkt als het Wayne Shorter Quartet zonder Wayne Shorter. De stukken hebben dezelfde dissonante harmonieën en klinken alsof ze al improviserend ter plekke gecomponeerd worden. 

  
Het trio zonder leider speelde zowel ritmisch als harmonisch briljant.

Energie
Energie is het sleutelwoord in de complexe melodische en harmonische stukken die zelfs voor de geoefend luisteraar een ware uitdaging zijn. Het samenspel tussen pianist Pérez, contrabassist Patitucci en slagwerker Blade schuurt en knarst. Dat leidt tot intense hoogtepunten maar lost een volgend moment net zo soepel weer op in kleine, prachtige huiskamermuziek. 

Het trio impliceert geen leider. De drie muzikanten opereren op gelijkwaardige voet zonder een leidend instrument. Zowel ritmisch als harmonisch briljant leidde dat tot een positieve chaos. De creatieve timing van Pérez, Patitucci en Blade – wiens slagwerk door merg en been gaat – is van wereldklasse.


© Jazzenzo 2010