Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bandleider en saxofonist Max Greger (89) overleden

17 aug - In München is de Duitse saxofonist, bandleider en dirigent Max Greger na een kort ziekbed op 89-jarige leeftijd aan kanker overleden. In zijn 70-jarige carrière nam hij ruim 3000 nummers op en bracht hij meer dan 150 albums uit.Max Greger, 1926 - 2015.

Foto © Frank Mächler/dpa

Greger speelde swing- en jazzmuziek met grootheden als Louis Armstrong, Duke Ellington en Ella Fitzgerald. Toen Lionel Hampton met zijn orkest op tournee ging in Europa vroeg hij Greger als saxofonist.

Met zijn eigen band trad Greger in 1959 als eerste westerse muziekgroep op in de Sovjet-Unie. Het betekende zijn grote doorbraak. Niet veel later mocht hij voor tv-zender ZDF zijn eigen big band samenstellen en bepaalde hij tot eind jaren zeventig het geluid van de grote shows van de Duitse omroep. Ook schreef hij de tune voor het sportprogramma Aktuellen Sportstudio. “Mijn grootste hit duurt slechts 33 seconden”, zei Greger daarover.

Greger was nog altijd actief binnen de muziek; half juli gaf hij nog een concert in München. Greger stierf op 15 augustus.


© Jazzenzo 2010