Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Archie Shepp naar Stranger Than Paranoia

18 jul - De Amerikaanse saxofonist Archie Shepp komt opnieuw naar Stranger Than Paranoia. Tijdens de 23e editie van het muziekfestival eind december, treedt de jazzlegende drie keer op: twee keer in de Paradox in Tilburg en eenmaal in het Amsterdamse Bimhuis.Archie Shepp in 2007 op het podium van Stranger Than Paranoia in de Tilburgse Paradox. Foto © Stef Mennens.Shepp prijkte eveneens in 2007 en 2012 op het festivalaffiche en doet nu voor de derde keer het festival aan. De tenor- en sopraansaxofonist zal aantreden met een kwartet en speelt op 27 en 29 december in de Paradox in Tilburg en op 30 december in het Bimhuis.

Stranger Than Paranoia, georganiseerd en geïnitieerd door saxofonist Paul van Kemenade, ontstond in 1993 in Tilburg. Sindsdien groeide het festival - traditiegetrouw gehouden tussen kerst en oud en nieuw - gestaag en breidde uit naar andere steden zoals Breda, Den Bosch en Amsterdam. 

Gelijktijdig
Voor het eerst zal Stranger Than Paranoia gelijktijdig gehouden worden in verschillende steden. Op 24, 27, 28 en 29 december huist het festival in de Paradox in Tilburg. Op 24 december is er een speciale festivalavond in Brebl in Nijmegen en op 28 december strijkt Paranoia eveneens neer in de Toonzaal in Den Bosch. Het festival wordt op 30 december afgesloten in het Bimhuis in Amsterdam.

Het volledige programma van Stranger Than Paranoia wordt later bekendgemaakt. Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites van de deelnemende podia.

Overigens speelt Archie Shepp vrijdag 14 augustus op het festival Jazz Middelheim in Antwerpen. Daar brengt hij met de Attica Blues Big Band zijn legendarische album 'Attica Blues' uit 1972 ten gehore.


© Jazzenzo 2010