Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Historisch naslagwerk 'Jazz in Rotterdam' gepresenteerd

19 mei - In Rotterdam is gisteren het boek 'Jazz in Rotterdam' gepresenteerd. Een imposant, rijk geïllustreerd historisch naslagwerk dat niet alleen de geschiedenis van de jazz beschrijft, maar ook het indrukwekkende Rotterdamse uitgaansleven vanaf 1877 tot heden.Omslag 'Jazz in Rotterdam'.


'Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur' is geschreven en samengesteld door Hans Zirkzee. Belangrijke informatiebron vormde het 34 verhuisdozen tellende historisch archiefmateriaal van de in 2007 overleden jazzkenner en amateurhistoricus Hans Langeweg (1920).

De uitgave valt samen met de manifestatie 'Rotterdam viert de stad', waarmee het bombardement op Rotterdam, de wederopbouw en het 675-jarig bestaan van de stad wordt herdacht. Bovendien is het tien jaar geleden dat het North Sea Jazz Festival terugkeerde naar Rotterdam.Auteur Hans Zirkzee tijdens de boekpresentatie in het
Rotterdamse Kriterion. Foto © Eddy Westveer.Oorlog

'Jazz in Rotterdam’ beschrijft onder meer de roerige jaren twintig, waarin de Rotterdamse jazzmusicus zich een status verwierf en theaters en dancings werden gebouwd, zoals het legendarische Pschorr en het Grand Theater. Zirkzee beschrijft ook de situatie van de jazz gedurende de Tweede Wereldoorlog (verbod op live jazzmuziek), de jaren van armoede na de oorlog en de culturele wederopbouw van de stad.

Vanaf 1963 herleefde de jazz in Rotterdam. De nieuwe Doelen organiseerde een fameus festival en er werden concerten gegeven in de Harbour Jazz Club, B14, Dizzy en de Jazzbunker. Nu kent de stad de gerenommeerde jazzopleiding Codarts, de podia Lantaren Venster en Bird, en de festivals North Sea Round Town en North Sea Jazz.Oorspronkelijk bordje 'Swing tanzen verboten' bij een fragment
uit Jazz in Rotterdam. Foto © Eddy Westveer.'Jazz in Rotterdam, de geschiedenis van een grote stadscultuur' bevat bijna 500 pagina's, weegt twee kilo en kost € 49,50. Hans Zirkzee presenteerde onder grote belangstelling het boek in het Rotterdamse Kriterion. Zirkzee citeerde uit het boek en hield tevens een pleidooi voor de instandhouding van de jazzpodia in Rotterdam zonder jaarlijks of om de paar jaar te moeten stechelen over de pecunia en de huurprijzen.

Via onderstaande link kunt u door 'Jazz in Rotterdam' bladeren.

© Jazzenzo


© Jazzenzo 2010