Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema – Act 2

CD-RECENSIE

Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema – Act 2
bezetting: Eric Vloeimans trompet, Tuur Florizoone accordeon, Jörg Brinkmann cello
opgenomen: 4 & 5 november 2014
uitgebracht: 2015
label: V-Flow
aantal stukken: 13
tijd: 57:48
website: www.ericvloeimans.nl
door: David Cohen‘Act 2’ vormt een voortzetting van het in 2013 op ‘Oliver’s Cinema’ gepresenteerde materiaal. De ongewone, maar haast vanzelfsprekend klinkende combinatie van Tuur Florizoones virtuoze accordeon, Jörg Brinkmanns nu eens warme en dan weer vervaarlijk swingende cello en Eric Vloeimans’ bezielde trompet maakte die eerste plaat al tot een groot succes.

Op ‘Act 2’ presenteren de musici nagenoeg uitsluitend eigen werk. Een uitzondering vormt het thema van Zeffirelli’s ‘Romeo & Juliet’. Met veel gevoel voor melancholie vertolken Vloeimans en Brinkmann de door Nino Rota gecomponeerde melodie. De drie leden arrangeren alle stukken samen en blijken daar ook nu goed in te zijn geslaagd, want wie Vloeimans’ listig swingende ‘Harry Bo’ vergelijkt met de versie van Fugimundi op ‘Live At Yoshi’s’ (2008) merkt de kunstige wijze waarop Oliver’s Cinema zich stukken eigen weet te maken.

Het album staat minder prominent in het teken van films, maar bevat niettemin even sfeervolle en beeldende stukken als zijn voorganger. Composities als ‘Fun In The Sun’, ‘Vino’ en ‘Nana’ roepen dromerige herinneringen op van zomerse dagen aan de kust. Oliver’s Cinema heeft echter ook de taal van het vorige album succesvol weten uit te breiden. Op snelle stukken als ‘Loose Bodies’ en ‘Für Lou’ blijkt dat de drie musici feilloos op elkaar zijn ingespeeld en langs allerlei virtuoze wegen over elkaar heen kunnen buitelen zonder elkaar uit het oog te verliezen. Het meest afgerond is Brinkmanns ‘Valse Au Chocolat’, dat sterker beklijft dan het avontuurlijke ‘Kwa Heri’.

Op het vorige album zweefde Eric Vloeimans’ trompet nogal eens boven de begeleiding uit. Hoewel hij nu op zijn eigen composities ‘Balsam’, ‘A Little More Balsam’ en ‘Die Kleine Spieluhr’ vervalt in al te honingzoet spel, vindt zijn klank in bijna alle nummers een plaats binnen het totaalgeluid.

Voor de trompettist is dit nieuwe album de eerste uitgave van zijn eigen label ‘V-Flow’. Met ‘Act 2’ heeft Vloeimans’ trio een fraai vervolg op het oorspronkelijke project voortgebracht, waar de trompettist niet alleen als musicus, maar ook als labelbeheerder tevreden over kan zijn. Oliver’s Cinema blijft zichzelf vernieuwen en de luisteraar verrassen. Eric Vloeimans (met Tuur Florizoone en Jörg Brinkmann)
bij Podium Witteman naar aanleiding van 'Act 2'.
19 april, 2015Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema - Fun in the sun
DWDD, april 2015


© Jazzenzo 2010