Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Foto-expositie 'Misha Criss-Cross' toont betekenis Misha Mengelberg

12 mei - In het Bimhuis in Amsterdam opent op 4 juni de groepstentoonstelling 'Misha Criss-Cross'. Tientallen fotografen werkten mee aan een kriskrasbeeldverhaal rond de omvangrijke internationale invloed van pianist en componist Misha Mengelberg, die op 5 juni tachtig jaar wordt.Misha Mengelberg bekijkt in 1978 een stapel afdrukken van de Italiaanse fotograaf Roberto Masotti. Foto © Roberto Masotti.Mengelberg heeft meerdere generaties jazzmusici onomstotelijk beïnvloed. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, Amerika en daarbuiten drukt hij een grote stempel op geïmproviseerde muziek door zijn vernuft, spontaniteit, dwarsheid en humor.

Internationaal
Initiatiefneemster en samensteller van de groepsexpositie is de Italiaanse fotografe en vormgeefster Francesca Patella, bekend van haar foto's van jazzmuzikanten binnen de free jazz en geïmproviseerde muziek. Patella benaderde internationale fotografen die, net als zijzelf, soms decennialang Mengelberg hebben gevolgd. Onder hen bevinden zich de Italiaanse fotografen Roberto Masotti en Giovanni Piesco, de Fransman Gérard Rouy, de Amerikaan Peter Gannushkin, de Duitser Dagmar Gebers en Nederlandse collega's als Pieter Boersma, Corbino, Frans Schellekens, Ton van Wageningen en Camilla van Zuylen.

De tentoonstelling vormt het begin van een dynamisch archief met als uitgangspunt Misha Mengelberg, de onschatbare waarde van zijn werk en zijn betekenis voor de internationale geïmproviseerde muziek. De expositie hangt in het Bimhuis van 4 juni tot en met 6 oktober en gaat hierna op reis.

Koeien
Vanwege de tachtigste verjaardag van Mengelberg presenteert het Holland Festival zijn opera 'Koeien', op 9 en 10 juni in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Op 6 juni is er in het Bimhuis een symposium 'Misha's Middag', tevens de officiële opening van de groepsexpositie.

Dementie
Misha Mengelberg lijdt sinds enige tijd aan dementie en treedt niet meer op. In 2013 verscheen de documentaire 'Misha enzovoort' van cineast Cherry Duyns. Hij volgde Mengelberg tijdens een week in Londen waar de pianist concerten geeft met de Instant Composers Pool in jazzclub Vortex. Het waren zijn laatste concerten.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010