Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Peter Beets - Chopin meets the Blues Live

CD-RECENSIE

Peter Beets - Chopin meets the Blues Live
bezetting: Peter Beets piano; Marius Beets contrabas, Martijn Vink en Gijs Dijkhuizen drums
opgenomen: 2014 Concertgebouw Amsterdam, 2011 Rijswijkse Schouwburg, 2012 Jazzclub Nistelrode. 
uitgebracht: 2015
label: Magic Ball Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 54:02
website: www.peterbeets.com
door: Martijn van Geffen


Al jaren definieert Peter Beets ‘bebop’ als een mengsel tussen de westerse klassieke harmonie en blues. En al jaren speelt hij als beboppianist pur sang een programma die zijn definitie belichaamt: Chopin meets the Blues. Na de vele optredens voor publiek is er nu een blijvend resultaat in de vorm van een selectie van drie concertopnames die zijn samengebracht tot één album: 'Chopin meets the Blues Live'.

De diepte en zwaarte van Chopin’s composities combineren met het frisse en lichte van swingende blues is een belangwekkend experiment. Als experimentleider, begeleid door broer en contrabassist Marius Beets en drummers Martijn Vink en Gijs Dijkhuizen, heeft Peter Beets op zijn nieuwe album drie nocturnes, twee preludes en één mazurka omgetoverd tot swingende festivals. Chopin’s serieusheid wordt hierdoor wat overschaduwd door lichtzinnigheid en dat is niet per sé kritiek. Toch is het af en toe zo dat, hoewel Chopin op geen enkel moment zwaarmoedig gespeeld wordt, de zwaarmoedigheid door de composities zelf doorklinkt waardoor de overgang naar ‘dans’ wat clownesks krijgt. ‘Prelude in E Minor’ is daar een voorbeeld van. 

Peter Beets is zonder twijfel één van de grote jazzcats in Nederland en zijn virtuositeit staat buiten kijf. Maar Peter Beets is ook alleen Peter Beets. Hoewel het idee van bebop over Chopin’s composities vernieuwend kan worden genoemd, is zijn invulling ervan dat niet en niet erg anders dan de Beets zoals we die kennen, dat wil zeggen: technisch briljant, zo swingend als Oscar Peterson en een zekere zeggingskracht die af en toe wat verloren lijkt. Echter: waarom zou muziek serieus, vernieuwend of veelzeggend moeten zijn? De optimist die niet op zoek is naar een mix tussen Chopin en bebop maar genoegen neemt met bebop op zijn Beets, zal namelijk zeker kunnen genieten van ‘Chopin meets the Blues Live’.   Peter Beets Trio - Prelude in E (Chopin)


© Jazzenzo 2010