Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Atzko Kohashi Trio - Lujon

CD-RECENSIE

Atzko Kohashi Trio - Lujon
bezetting: Atzko Kohashi piano; Frans van der Hoeven contrabas; Sebastiaan Kaptein drums
opgenomen: 10 maart 2014, Studio 2 MCO, Hilversum
uitgebracht: 2015
label: Cloud Japan
aantal stukken: 14
tijdsduur: 58:21
website: www.atzkokohashi.com
door: Erno ElsingaStille wateren hebben diepe gronden. Een gezegde dat zeker van toepassing is op pianiste Atzko Kohashi die vanaf 2005 vanuit Nederland opereert. Met veel aandacht voor klank, kleur en sfeer boetseert de Japanse immer weer fraaie open stukken.

Kohashi nam ‘Lujon’ op met een trio bestaande uit contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Sebastiaan Kaptein. Met die eerste vormt ze sinds haar aankomst in Nederland een duo waarmee ze verschillende albums uitbracht. Ook met Kaptein bracht de pianiste een duoalbum uit. Samen vormen ze sinds 2013 een trio dat regelmatig ochtendconcerten geeft in het Beauforthuis in Austerlitz, resulterend in het nu verschenen ‘Lujon’.

‘Lujon’ bestaat naast vier triocomposities uit vrije bewerkingen van composities van onder meer Miles Davis, Wayne Shorter, George Gershwin, Baden Powel, Charlie Chaplin (‘Smile’) en Henry Mancini (‘Lujon’). Uiteenlopend repertoire dat wordt herkneed tot sfeervolle triostukken waarin de musici op gelijke voet een constante conversatie voeren.

Die deels geïmproviseerde conversaties hebben een open en vaak ingetogen karakter en voorzien de groepsdynamiek van een harmonieus, bijna zen-achtige sfeer. 

‘Lyon’ bestaat uit melancholische, mysterieuze en serene triostukken uitgevoerd door topmusici wiens spel doordacht en zelfbewust is. De dialogen tussen Kohashi, Van der Hoeven en Kaptein zijn van een blijvend boeiend gehalte waarin diepgang, dynamiek en het creëren van ruimte vooropstaan. ‘Lujon’ is daarmee een lang leven beschoren.Atzko Kohashi, Frans van der Hoeven, Sebastiaan Kaptein - Lujon


© Jazzenzo 2010