Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ernst Reijseger, Harmen Fraanje, Mola Sylla – Count Till Zen

CD-RECENSIE

Ernst Reijseger, Harmen Fraanje, Mola Sylla – Count Till Zen
bezetting: Ernst Reijseger cello en stem, Harmen Fraanje piano en stem, Mola Sylla stem, kongoma, xalam, percussie
opgenomen: maart 2014
uitgebracht: februari 2015
label: Winter & Winter
aantal stukken: 10
tijd: 49:10
website: reijsegerfraanjesylla.com - winterandwinter.com
door: David Cohen‘Count Till Zen’ volgt op de debuutplaat die cellist Ernst Reijseger, pianist Harmen Fraanje en vocalist en multi-instrumentalist Mola Sylla in 2013 uitbrachten. De sfeer van kamermuziek is gebleven, en ook op deze plaat bewijst het trio dat men voor fraaie muziek niets anders nodig heeft dan één microfoon en drie musici die elkaar door en door kennen.

Dat neemt niet weg dat niet ieder resultaat van deze opnamesessie even geslaagd is. ‘Headstream’ moet een spanningsboog ontberen en blijkt met het nodige gekreun van Reijseger een uitwerking van één en hetzelfde, weinig inspirerende idee. Het titelnummer ‘Count Till Zen’ overtuigt daarentegen direct door Fraanjes opgewekte pianopartij, Reijsegers ritmische cellospel en Sylla’s zang, die rauw uittorent boven het instrumentale geheel.

  
Harmen Fraanje, Mola Sylla en Ernst Reijseger presenteerden 'Count Till Zenn' op 28 februari in het Bimhuis. Foto's © Ron Beenen.

De cellist is op het album in grote vorm en kwijt zich zowel bij baspartijen als bij riffs in het hogere register adequaat van zijn taak als begeleider. Als solist bewijst hij zich ook met een buitengewoon goede solo op ‘Count Till Zen’ en avontuurlijk, melodieus spel op ‘Out of the Wilderness’.

Fraanje vormt met mooie harmonieën een stabiele basis voor het trio, al zijn die harmonieën in combinatie met Reijsegers melodie op ‘Badola’ al te suikerzoet. Mysterieus, meeslepend spel geeft de pianist ten beste op het emotionele ‘Falémé’.

Van Mola Sylla is wel eens gezegd dat ‘alles wat hij aanraakt verandert in muziek’. Het zijn inderdaad vooral zijn bezielde vocalen die de geest in de muziek van het trio brengen. Samen met het magnifiek beeldende slotstuk ‘Friuli’ vormt Sylla’s ‘Bakou’ een bijzonder hoogtepunt op ‘Count Till Zen’.

‘Count Till Zen’ is een ietwat wisselvallig album van drie grootmeesters die nogmaals hebben getoond niet alleen zij aan zij, maar steunend op elkaars schouders garant te staan voor prachtige, altijd verrassende muziek. Ernst Reijseger, Harmen Fraanje, Mola Sylla - Perhaps
Album: Count Till Zen. VPRO Vrije Geluiden, 15 maart 2015


© Jazzenzo 2010