Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nordmann – Alarm!

CD-RECENSIE

Nordmann – Alarm!
bezetting: Mattias De Craene tenorsaxofoon; Edmund Lauret gitaar; Dries Geusens basgitaar; Elias Devoldere drums
opgenomen: 2014, La Chapelle Studios, Waimes (B)
uitgebracht: 2015
label: De Werf
aantal stukken: 8
tijdsduur: 46:27
website: www.nordmannmusic.com - www.dewerfrecords.be
door: Erno ElsingaHet siert het Belgische label De Werf dat zij met enige regelmaat jonge musici de kans geeft te debuteren op cd met een – voor het label - niet voor de hand liggend repertoire. De jonge Gentse formatie Nordmann kreeg die gelegenheid, met een speelplan variërend van progressieve rock tot avant-garde jazz.

In eigen land is Nordmann geen onbekende meer. De band won sinds het oprichtingsjaar 2012 drie vooraanstaande prijzen, uitgedeeld door zowel jazz- als rockjury’s. Ondertussen puilt het tourschema uit en trekt het kwartet langs dito podia en festivals.

Als vertegenwoordigers van een jonge generatie muzikanten trekt Nordmann zich niets aan van vooropgelegde patronen, getuige de imposante open improvisaties en rijk gekleurde soundscapes. Niet voor niets staat er een uitroepteken achter de albumtitel; de explosieve experimenteerdrift van de band tart nogal wat grenzen. Waarbij de invloeden van onder meer John Zorn, Marc Ribot, Colin Stetson en Peter Brötzmann zomaar aan je voorbijtrekken.

De krijsende improvisaties van tenorsaxofonist Mattias De Craene en de slijpende gitaarsolo’s van Edmund Lauret zijn uitzinnig, evenals de erupties van het fenomenale ritmetandem. Toch  klinkt de muziek nergens achteloos, maar blijft de drang tot experimenteren onderdeel van een structuur. En bevat het totaal – waarin zelfs ambient, noise en americana niet wordt geschuwd - meer dan alleen gaten dichten tussen jazz, rock en powerjazz.

Nordmann is een heerlijk losgeslagen club musici dat met Alarm! een voortreffelijk debuutalbum uitbrengt. Eentje die hoge verwachtingen voor de toekomst schept bij zowel de avontuurlijke jazzliefhebber alsmede het rockpubliek.


Nordmann is in Nederland vooralsnog te zien tijdens Festival Manana Manana in Hengelo (28 augustus) en jazzclub Paradox in Tilburg (26 september). Nordmann – Alarm!


© Jazzenzo 2010