Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist Clark Terry (94) overleden

22 feb - De Amerikaanse trompettist en jazzlegende Clark Terry is op 94-jarige leeftijd overleden. Terry speelde in de bands van Count Basie en Duke Ellington, nam zo'n 900 platen op en speelde met vele grootheden uit de jazzgeschiedenis. Ook was hij een inspiratiebron voor Miles Davis.
Clark Terry: 1920 - 2015.Onder de grootheden met wie Terry samenwerkte bevonden zich Dexter Gordon, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Billie Holiday, Ben Webster, Zoot Sims en Quincy Jones.

Naast trompettist was Clark Terry in de jaren zeventig ook pionier van de bugel in de jazz. Terry, die in 2010 een Grammy Lifetime Achievement-award ontving, schreef eveneens een aantal boeken over trompetspelen.

In 2014 verscheen de documentaire 'Keep On Keepin On' van Alan Hicks die ook op de Amsterdamse IDFA te zien was, handelend over Terry en het 23-jarige blinde pianotalent Justin Kauflin.

Clarck Terry speelde verschillende keren op het North Sea Jazz Festival. De laatste keer in 2002.Clark Terry op het  St. Lucia Jazz Festival 2002
(volledig concert)


© Jazzenzo 2010