Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bruut! – Mad Pack

CD-RECENSIE

Bruut! – Mad Pack
bezetting: Maarten Hogenhuis alt- en tenorsaxofoon; Folkert Oosterbeek Hammond Orgel, Suitcase harmonium, Vox continental organ; Thomas Rolff contrabas; Felix Schlarmann drums
opgenomen: Electric Monkey Recording Studio, Amsterdam
uitgebracht: 2015
label: Dox Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 45:05
website: www.bruutmusic.com - www.doxrecords.com
door: Erno Elsinga


Sinds het jonge collectief Bruut! in 2012 debuteerde, heeft de band weinig aan zijn formule gewijzigd. Het kwartet grossiert in stevige, op een rockbeat gebaseerde jazz en wisselt deze af met nostalgische knipogen naar de dagen dat motown en boogaloo hoogtij vierden.

‘Mad Pack’ is gebaseerd op elf vanuit de fantasie ontsproten karakters. Met tot de verbeelding sprekende namen als ‘Honey’, ‘Scarlett’, ‘Vito’, ‘Bill’ en ‘Hannie’ vormen ze de titels en daarmee het verhaal van de door het collectief gecomponeerde stukken. Variërend van ongepolijste krachtjazz tot mysterieus filmisch.

Episch centrum van Bruut! is de groovende hammondorgel van Folkert Oosterbeek en de snerpende alt- en tenorsaxofoon van Maarten Hogenhuis. In de stevige uptempo stukken trekken zij fel van leer, maar komen toch vooral tot hun recht in de spaarzame subtiel vormgegeven werken. Een beeld dat kenmerkend is voor het huidige Bruut!. Want ondanks de ongekende kwaliteiten van de solisten en de aanstekelijkheid van de hitsige, dampende arrangementen die menig feestzaal op zijn kop zal zetten, heeft de band zich sinds de oprichting weinig muzikaal verbreed.

Het eenzijdige feestgedruis hoeft nog geen obstakel te zijn, al blijft het hunkeren naar de mogelijkheden van het collectief wanneer composities werkelijk worden uitgediept en het niet enkel bij snuffelen blijft. De kwaliteiten zijn voorhanden.


© Jazzenzo 2010