Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Klatwerk3 - Eyeopener

CD-RECENSIE

Klatwerk3 - Eyeopener
bezetting: Boelo Klat piano; Ruud Vleij contrabas; Ancel Klooster drums en percussie
opgenomen: 18 t/m 20 oktober 2014, Westerklavier, Den Horn
uitgebracht: 2015
label: Aliud Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 68:36
website: klatwerk3.nl - boeloklat.nlaliudrecords.com
door: Erno ElsingaPianist Boelo Klat blijft een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Ongewild, maar ook onbegrijpelijk. Klat presenteert met zijn trio Klatwerk zijn vierde album met de veelzeggende titel ‘Eyeopener’

Niet alleen is de Groninger een begenadigd pianist, zijn speelse composities nestelen zich meteen in je hoofd. Met de aanstekelijkheid van een vroege Keith Jarrett goochelt Klat met thema’s, melodieën en harmonieën, grenzend aan de thematiek van jazz, pop, blues en klassiek. 

Klat is een avontuurlijk verteller. Optimaal gebruikmakend van zijn onbegrensde techniek boetseert Klat sprankelende verhalen die evenzo gemakkelijk ontstaan vanuit verstilling of een vette groove. Harmonie en een verfijnde timing zijn daarbij sleutelwoorden waarbij het immer afwachten is of Klat de luisteraar de diepte intrekt of laat ruiken aan de luchtige kant van het leven. Luisterrijk en meeslepend vliegen de stukken alle kanten op, waarbij onophoudelijk de fascinerende melodielijnen leidend zijn.

Klat's composities variëren van doordacht tot uitgelaten en klinken soms zo vanzelfsprekend dat je denkt ze al eerder gehoord te hebben. Onmogelijk, maar het kenmerkt onverbiddelijk het vakmanschap dat Klat eigen is.

'Eyeopener’ wordt op 15 februari gepresenteerd in Museum De Buitenplaats te Eelde.


© Jazzenzo 2010