Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trolleybus – Buiten Dienst

CD-RECENSIE

Trolleybus – Buiten Dienst
bezetting: Yedo Gibson saxofoons, hoorn; Nora Mulder piano; Renato Ferreira contrabas
opgenomen: 20 januari 2014, Splendor Amsterdam
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 9
tijdsduur: 36:17
website: www.trolleybustrio.wordpress.com
door: Erno ElsingaWie etiketten wil plakken op de compromisloze muziek van Trolleybus, komt nog het beste weg met ‘abstracte klankverhalen die uit het niets lijken te ontstaan’. Vrije improvisaties dus, die door het trio als schaamteloos wordt omschreven.

Trolleybus is een trio bestaande uit de Brazilianen Yedo Gibson (rieten) en Renato Ferreira (contrabas) en de Nederlandse pianiste Nora Mulder. Alle drie zijn ze geworteld in de improvisatiemuziek, invloeden halend uit de punk, jazz, klassiek en elektronica. In 2010 debuteerden zij met ‘Non Dondolarsi’, een absurdistisch album dat met het verschijnen van ‘Buiten Dienst’ een muzikaal vervolg krijgt.

De negen stukken op ‘Buiten Dienst’ kennen titel noch componist. Wel kennen zij ‘lijnen’ (lijn 1, lijn 2, et cetera) waarop het aan de luisteraar is of hier muzikale lijnen of het chaotische routeschema van de Trolleybus wordt bedoeld. Hoe het ook zij, de dik half uur durende set, opgenomen in de Amsterdamse culturele vrijplaats Splendor, laat zich beluisteren als een meeslepend verhaal.

Het trio zoekt met een vooral geprepareerd instrumentarium voortdurend de interactie. Het resultaat is een fantasierijk, op klank gebaseerd verhaal waarin spanningsbogen elkaar vinden in een plotselinge stilte, een vervreemde kreet of het absurdistische samenspel. Fantasieprikkels waarmee je als luisteraar alle kanten op kunt en die nimmer verveelt.


© Jazzenzo 2010