Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

‘Miles!’ vooral aanrader voor jazzliefhebbers

CONCERTRECENSIE. ‘Miles!’, theaterproductie met onder andere Michael Varekamp en Ntjam Rosie, Fulcotheater IJsselstein, 27 november '14.
beeld: Ron Beenen
door: Armand van Wijck

Een bijzondere combinatie van film en livemuziek die de kijker even meeneemt in de wereld van Miles Davis en het tijdsbeeld van zijn glansperiode. Aangenaam, intens en een aanrader voor de wat meer ingewijde jazzliefhebber.

  
Tenorsaxofonist Efraïm Trujillo, Ntjam Rosie en Michael Varekamp vertolken hoofdrollen in 'Miles!'.

Het was even wennen, het concept van ‘Legends of Music’. Dit nieuwe Nederlandse team maakt producties waarin de balans tussen film en muziek centraal staat. Met het levensverhaal van Miles Davis bijten ze het spits af.

Waar we normaal gewend zijn om de aandacht tijdens een concert op de muzikanten te vestigen, was het nu even zoeken naar het juiste aandachtspunt. Want dat verschoof voortdurend tijdens de voorstelling. Dan weer opgeëist door een nieuwe stroom filmbeelden op een aantal schermen op de achtergrond, dan weer door een spontane instrumentale inzet. 

Goed uitgewerkt
Maar voor wie uiteindelijk beide impulsen kon samenvoegen was dit een goed uitgewerkt geheel waarbij nog maar een paar puntjes op de i moeten worden gezet. Jazzstandards, door Miles Davis zelf geschreven of waarbij hij een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, werden voorafgegaan door inleidende uitspraken van de grootmeester zelf, vurig ingesproken door een acteur. Tijdens de muziek zorgde VJ Job Geheniau voor bijpassend filmmateriaal op de achtergrond. Denk aan ‘Milestones’ (1958), met daaronder beelden van een reis door New York. 

Het was bewonderenswaardig hoe goed de muzikanten reageerden op de film en de VJ op zijn beurt weer op de muziek. Net als het geluid van Michael Varekamp die als het ware Miles Davis op het podium acteerde: prachtig vol, melancholisch en ingetogen. Natuurlijk mocht de trompetdemper ook niet ontbreken. De emotionele, vocale invullingen van Ntjam Rosie vormden een perfect samenspel met de trompet van Varekamp.

  
'Miles' is in december nog op verschillende plekken in Nederland te zien.

Er waren geen zinderende en ellenlange improvisaties te bespeuren tijdens het optreden, want dat zou de balans met het beeld en verhaal waarschijnlijk teveel verstoren. Dit maakte wel dat sommige nummers wat vlak werden. Ook was er geen interactie met het publiek. Wellicht logisch, gezien het een voorstelling was en geen concert, maar toch een soort van gemis. 

Verder bewogen de muzikanten soms wat onhandig over het podium, of bleven te lang voor de projectieschermen hangen terwijl ze niet aan het spelen waren. Maar dit zal na nog een optreden ongetwijfeld opgelost zijn.

Betwijfelen
Of het een voorstelling is die geschikt is voor een theaterpubliek valt nog te betwijfelen. In het schaars gevulde Fulcotheater in IJsselstein was het publiek wat stijfjes, herkenden veel mensen de beelden of foto's niet, laat staan dat er enige verbintenis was met de mooie uitspraken die zo zorgvuldig en gepassioneerd waren uitgebeeld. 

Gelukkig speelden de muzikanten ook voor zichzelf. Zo was het genieten van Efraïm Trujillo, die deze avond de plek innam van Ben van den Dungen en zonder pardon voluit ging op zijn tenorsaxofoon.

Misschien dus niet voor de theaterganger, maar wel een aanrader voor de jazzliefhebber, deze meeslepende, respectvolle ode aan 'the man with the horn'.
Trailer van 'Miles!'


© Jazzenzo 2010