Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

VEIN en Dave Liebman – Jazz Talks

CD-RECENSIE

VEIN en Dave Liebman – Jazz Talks
bezetting: Dave Liebman sopraan- en tenorsaxofoon, blokfluit; Michael Arbenz piano; Thomas Lähns contrabas; Florian Arbenz slagwerk
opgenomen: 5 december 2013 in Idee und Klang Studio in Basel (Zw)
label: Unit Records
uitgebracht: 2014
aantal stukken: 13
tijdsduur: 51.08
website: vein.ch - davidliebman.com - unitrecords.com
door: Rinus van der Heijden


Praatjes. Het woord heeft een negatieve lading. Het wordt gebruikt als iemand veel praat, maar weinig zegt. Maar ‘praatjes’ kan ook een positieve connotatie hebben. Dat bewijzen de gebroeders Michael en Florian Arbenz met het album ‘Jazz Talks’.

Op de cd zijn drie stukken opgenomen met de titel ‘Small Talk’. Het verkleinende zit ‘m in de duur van de drie deeltjes: hooguit anderhalve minuut. Maar daarin wordt muzikaal veel gezegd, heel veel. Bovendien zijn het de pijlertjes, waarop een deel van deze prachtige plaat steunt. Ze dragen een ongekende harmonische én geïmproviseerde rijkdom, geannonceerd door het trio VEIN met als gast tenor- en sopraansaxofonist Dave Liebman.

VEIN bestaat sinds 2006. De Arbenz-broers, die eerder in het New Jazz Trio speelden, gingen met contrabassist Thomas Lähns toen verder als VEIN. Vanaf het  begin was hun hartenwens om met gerenommeerde musici op te treden. Vanuit het gezichtspunt dat je van de echte jazztraditie alleen maar kunt leren. Dat uitgangspunt leverde samenwerkingen op met onder meer altsaxofonist Greg Osby.

Met Dave Liebman werd het andere koek. Na een kleine tournee met de Amerikaanse saxofonist werd in 2012 het live-album ‘Lemuria’ opgenomen, nu gevolgd door ‘Jazz Talks’. Een titel die moet verwijzen naar de moderne richting die zowel VEIN als Liebman nastreven, maar ook naar de traditie die bij de saxofonist in het bloed zit en waarnaar de Zwitsers zo hunkeren. 

‘Jazz Talks’ is een prachtalbum geworden. Uiteraard door de deelname van Dave Liebman, maar zeker ook door de wijze waarop de Zwitsers hem van repliek dienen. Er was nauwelijks ruimte om te repeteren, maar Michael en Florian Arbenz vonden dat helemaal niet erg. Nu kon de focus volledig worden gericht op de persoonlijke aanpak van Dave Liebman. En de reactie van VEIN daarop.

De kracht van het album zit in de keuze van het repertoire. Traditie in stukken als ‘All The Things You Are’ en ‘April In Paris’ bijvoorbeeld, in de eigen – vaak tegen modern gecomponeerde - werken van Michael Arbenz en de voornoemde ‘Small Talk’-stukken, waar vrije improvisatie de muziek over wéér een andere grens tilt. Je blíjft luisteren.VEIN en Dave Liebman - Stories of a Century


© Jazzenzo 2010