Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Crusaders-pianist Joe Sample overleden

13 sep - De Amerikaanse pianist en componist Joe Sample is vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Houston. Sample was medeoprichter van de in de jaren zeventig populaire fusionband The Jazz Crusaders, later simpelweg The Crusaders genoemd.
Joe Sample, 1939 - 2014.The Crusaders - met  onder meer gitarist Larry Carlton en de blazers Wayne Henderson en Wilton Felder in de gelederen - brachten een mengeling van jazz, pop en soul. Een van de grootste hits van The Crusaders was 'Street Life' met een gastrol voor zangeres Randy Crawford.

Sample kende na zijn periode bij The Crusaders een succesvolle solocarrière getuige populaire albums als 'Rainbow Seeker', 'Caramel' en 'Spellbound'. Daarnaast werkte Sample in de studio en op het podium samen met grootheden als Joni Mitchell, Marvin Gaye, Miles Davis, George Benson, Marcus Miller, B.B. King en Tina Turner.

In 1980 scoorde Joe Sample en Randy Crawford nogmaals een megahit met 'One Day I'll Fly Away', geschreven door Sample en Will Jennings. Sinds 2006 nam Sample nog drie albums met Crawford op, waaronder  'Live' uit 2012 en tevens laatste wapenfeit van Sample.

Joe Sample was eveneens een keyboard-pionier, het instrument dat in de jaren zestig zijn opmars maakte.

Het is niet bekend waaraan Joe Sample overleden is.©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010