Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Zeeland Suite herleeft op Zeeuwse openlucht podia

21 aug - In Zeeland wordt de legendarische Zeeland Suite uit 1978 nieuw leven ingeblazen. Onder leiding van pianist/componist Jeroen van Vliet wordt van 5 tot en met 7 september een nieuwe versie van de suite uitgevoerd door hedendaagse musici op zes buitenlocaties in Zeeland.
Jeroen van Vliet componist van De Zeeland Suite anno 2014.

Foto © Gemma van der Heyden.


De Zeeland Suite voor septet werd oorspronkelijk gecomponeerd door pianist Leo Cuypers, in de jaren zeventig deel uitmakend van het Willem Breuker Kollektief. Het betrof een compositieopdracht voor het Festival voor Nieuwe Muziek Zeeland in Middelburg. De suite bestond uit negen delen en werd uitgevoerd in weilanden, op boten en andere locaties die soms ontoegankelijk waren voor publiek. Uitvoerenden destijds waren naast Cuypers, Willem Breuker, Bob Driessen, Arjen Gorter, Willem van Manen, Martin van Duynhoven en Harry Miller. De muziek werd op film en geluidsdragers vastgelegd en wordt gezien als een mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis.

Contrapunt
Nu, 35 jaar later en op initiatief van Muziek Podium Zeeland, wordt een nieuwe versie van De Zeeland Suite uitgevoerd met muziek en musici van deze tijd, om aldus een contrapunt te bewerkstelligen vanuit het heden naar de jaren zeventig. Componist nu is Jeroen van Vliet, de kersverse winnaar van de Boy Edgar Prijs. Hij componeerde nieuwe stukken en bewerkte een stuk van Cuypers om een link met het verleden te leggen. Uitvoerenden zijn naast Van Vliet, Mete Erker, Benjamin Herman, Joris Roelofs, Anton Goudsmit, Jeroen Vierdag en Pascal Vermeer.

Karavaan
Ook nu zullen de musici als een karavaan door Zeeland trekken om vervolgens op - soms onmogelijke - openlucht podia de suite ten gehore te brengen. De concerten zijn gratis toegankelijk. Uiteindelijk wordt de suite uitgegeven op cd en dvd. De VPRO maakt opnamen die op een later tijdstip worden uitgezonden.

Zeeland Suite Revisited
5 september: 15.00 uur Hulst / Nieuw-Namen / Hedwigpolder
6 september: 10.00 uur Tholen / Poortvliet / Stoomgemaal. 14.30 uur: Nisse. 17.00 uur Slot Baarland
7 september: 11.00 uur Burgh-Haamstede / Burghsluis / Plompe Toren. 15.30 uur Vlissingen / NollehoofdUitvoering Zeeland Suite 1977

 

 

 

© Jazzenzo/Erno Elsinga


© Jazzenzo 2010