Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

TivoliVredenburg geopend met gelijknamig festival

NIEUWS
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga

Ruim tienduizend nieuwsgierigen bezochten dit weekeinde de opening van het immense muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Het startschot bestond uit de eerste editie van het TivoliVredenburg Festival en stelde bezoekers in staat middels veertig concerten alle vijf de zalen van het unieke complex te bezoeken.

  
Het nieuwe TivoliVredenburg met Zaal Ronda waar The Opposites speelden. Een doorkijkje in het hart van het gebouw. Bezoekers in het jazzcafé van Cloud Nine.  

Het 148 miljoen kostende muziekgebouw, ontworpen door Herman Herzberger, is met zijn vijf zalen en negen verdiepingen uniek in de wereld. Het vele glas dat in het gebouw is verwerkt zorgt niet enkel voor een open uitstraling maar biedt de muziekliefhebber eveneens prachtige vergezichten over de stad Utrecht. 

Vergapen
Vergapen deden de bezoekers zich ook aan het interieur van TivoliVredenburg. De her en der opgestelde krappe rookruimten, de naar een modern warenhuis riekende maar uiterst functionele roltrappen en de vele trappen die het gebouw rijk is vormden het startschot in een speurtocht naar de zalen.

De Grote Zaal, Ronda, Hertz, Pandora en Cloud Nine bieden te samen plaats aan 7500 bezoekers. Op de openingsavond waren die ruimschoots aanwezig; het avondprogramma was volledig uitverkocht, het nachtprogramma – met onder meer De Nacht van de Poëzie – zo goed als.

  
Kyteman Orchestra & Radio Filharmonisch Orkest in De Grote Zaal. De functionele roltrappen. De jazzzaal Cloud Nine met een optreden van Kris Berry & Perquisite.

Blauwdruk
Het openingsprogramma – gebundeld in het TivoliVredenburg Festival – vormde een blauwdruk van de intenties van het nieuwe muziekgebouw. Elke zaal genereert een muziekgenre variërend van pop tot kamermuziek en van jazz tot dance. De Grote Zaal, met een capaciteit van bijna tweeduizend bezoekers, is in meerdere genres inzetbaar.

Zo speelde in die zaal The Kyteman Orchestra & Radio Filharmonisch Orkest pal na een optreden van de Utrechtse violiste Janine Jansen, die overigens met het komende Internationaal Kamermuziek Festival een belangrijke spil is in de twee weken durende openingsfestiviteiten.

Utrechtse jazzliefhebbers hebben er na de sluiting van het SJU Jazzpodium enkele jaren op moeten wachten, maar met de komst van jazzzaal Cloud Nine op de negende verdieping van het muziekgebouw is de jazzbeleving in Utrecht weer helemaal terug. Onder meer Kris Berry & Perquisite, Sven Hammond Soul en Jungle By Night stonden op het podium van de nieuwe jazzzaal die ruimte biedt aan zo’n vierhonderd bezoekers en bovendien een uitstekende akoestiek kent.

  
Zaal Ronda met de Afterpartees op het podium. Een rookruimte. Het uitzicht over Utrecht vanaf 'het stadsplein' van TivoliVredenburg.

Impuls
Met de komst van TivoliVredenburg krijgt de stad Utrecht een enorme impuls. Het unieke concept zal reiken tot ver over de grens en als cultureel hart vindt de stad aansluiting bij ‘grote broer’ Amsterdam. Voor de Utrechtenaar geldt bovendien dat TivoliVredenburg het oude Muziekcentrum Vredenburg, popzaal Tivoli en SJU Jazzpodium snel zal doen vergeten.

De openingsfestiviteiten duren tot en met 3 juli. Op de slotdag opent Koning Willem-Alexander officieel het gebouw.  


© Jazzenzo 2010