Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Keyon Harrold - Introducing

CD-RECENSIE

Keyon Harrold - Introducing
bezetting: Keyon Harrold; trompet, Marcus Strickland; tenor- en sopraansax, Danny Grissett; piano, Dezron Douglas; bas, E.J. Strickland; drums. Gasten: Charles Tolliver; trompet, Jeremy Most; gitaar, Emanuel Harrold; drums
opgenomen: 14 juni 2008
release: 2009
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 8
tijd: 58:53
website: www.myspace.com/keyonharrold - www.crisscrossjazz.com
door: Mischa Andriessen

Even voorstellen: Keyon Harrold een jonge trompettist uit de school van Charles Tolliver op wiens bigbandplaat ‘With Love’ hij bijvoorbeeld al te horen was. Na omzwervingen in tal van genres - hij trad op met rappers als Jay-Z en Snoop Dogg, R & B sterren als Jill Scott en Erykah Badu, maar ook met Reggie Workman en Jeff ‘Tain’ Watts – is nu zijn debuut cd verschenen.

‘Introducing Keyon Harrold’ is een pure jazzplaat, hardbop met gospelinvloeden, gepassioneerd gebracht door een band waarin we een aantal stamgasten van het Criss Crosslabel terugvinden; pianist Danny Grissett en de gebroeders Strickland. Nu zit het met de speltechniek op de doorsnee jazzplaat tegenwoordig meestal wel goed, Harrolds eersteling springt er dan ook vooral uit door de kwaliteit van de composities. Met uitzondering van de spiritual ‘Amazing Grace’ en Horace Silvers ‘Peace’ schreef Harrold alle stukken zelf. Natuurlijk wil hij laten horen wat hij kan waardoor hij een enkel nummer onnodig compliceert. De meeste songs blinken echter uit in helderheid. Zingbare melodieën over een lichtvoetig maar pakkend ritme.

Er zit een blijmoedig optimisme in Harrolds muziek dat zeer aanstekelijk werkt. Sterk melodisch materiaal haalt ook het beste in de solisten naar boven. Stricklands solo op sopraansax in ‘Amazing Grace / Lord My God’ is met zijn eigenzinnige toonzetting bijvoorbeeld ronduit adembenemend. Dat heet een visitekaartje afgeven.


© Jazzenzo 2010